Clujul și locuitorii săi văzuți de fotograful Ferenc Veress
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va fi gazda expoziţiei ”Clujul și locuitorii săi văzuți de fotograful Ferenc Veress” începând de miercuri, 16 august. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 15 septembrie 2017.
Articol editat de cristina.rusu, 13 august 2017, 06:00
Expoziția prezintă o parte din colecţia de clişee pe sticlă din patrimoniul MNIT, clișee realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea de către Ferenc Veress, fotograf de renume al Transilvaniei.
Atelierul deschis de acesta la Cluj, în anul 1853, a fost primul cabinet fotografic din Transilvania.
Expoziția impresioneză îndeosebi prin calitatea excepțională a imaginilor pozitive ale clișeelor. Acestea au fost realizate prin fotografierea și apoi retușarea lor digitală, operațiuni efectuate de către specialistul muzeului, Károly Török, unul dintre organizatorii acestui eveniment.
Un aspect inedit al expoziției constă în faptul că o parte a imaginilor au fost prelucrate color, în încercarea de a reproduce nuanțele care colorau ținuta clujenilor acelor vremuri.
Cele aproximativ 300 de imagini prezentate în cadrul expoziției redau portrete ale aristocraţilor clujeni și ale altor personalităţi ale timpului dar şi chipuri ale unor oameni obişnuiţi ai Clujului de acum mai bine de un secol. De asemenea, sunt surprinse şi clădiri, edificii sau peisaje din oraş şi împrejurimi.
În cadrul expoziției sunt expuse şi trei ansambluri de port tradițional românesc, maghiar și săsesc din Transilvania, ţinute puse la dispoziţie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar şi o rochie de gală, prin amabilitatea familiei Guttmann din Cluj, piesă care a fost purtată la ceremonia de întâmpinare a împăratului Franz Joseph I la Cluj.
În încercarea reconstituirii atmosferei Clujului acelor vremuri sunt expuse și accesorii de modă feminină din patrimoniul MNIT, piese care au fost purtate de doamne din vechea aristocraţie ardeleană, precum și piese de mobilier și obiecte de artă decorativă din secolul al XIX-lea, obiecte asemănătoare cu cele care apar și în imaginile surprinse de Veress.
Expoziția se încadrează în seria manifestărilor culturale desfășurate în Cluj – Napoca cu ocazia celei de-a opta ediţii a Zilelor Culturale Maghiare (13-20 august 2017).
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal