Zeci de mii de pelerini la Mănăstirea Nicula
Unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Transilvania, este Nicula, locul unde se adună an de an, de Sfânta Marie Mare, mii de credincioşi – ortodocşi şi greco-catolici.
Articol editat de Camelia Velțan, 15 august 2017, 11:02
Credincioşii vin să se roage la icoana Fecioarei Maria care a lăcrimat acum 300 de ani şi despre care se crede că face minuni.
Pelerinajul a început de luni, 14 august, iar marţi, 15 august, vor avea loc slujbele dedicate marii sărbători.
Unii dintre pelerinii de la Nicula merg la Biserica parohială greco-catolică din sat, unde liturghia va fi oficiată de episcopul român unit, Florentin Crihălmeanu.
Alţi pelerini merg la vechea mănăstire greco-catolică de pe dealul din apropiere de Nicula, folosită în prezent de ortodocşi.
Acolo va fi oficiată o liturghie care va fi condusă de mitropolitul ortodox al Clujului, Înalt Preasfinţia Sa Andrei Andreicuţ, de mitropolitul ortodox al Europei Occidentale şi Meridionale, Înalt Preasfinţia Sa Iosif, de mitropolitul ortodox ucrainean de Zaporozhye şi Melitopol, Înalt Preasfinţia Sa Luca şi de Preasfinţia Sa Emilian Crişanul, Episcop vicar al Aradului.
Oamenii care s-au strâns la Nicula au venit să se roage pentru pace şi sănătate.
Ca şi în fiecare an fiind din Gherla şi fiind un loc sfânt, consider că e bine pentru mine, pentru familia mea, pentru toţi care suntem aici de fapt.
Pelerinii sunt atraşi la Nicula de o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus, pictat de preotul ortodox Luca din Iclod, în 1681. Această icoană ar fi lăcrimat în 1699. În 1928, Papa Pius al XI-lea a acordat Bisericii greco-catolice de la Nicula, statutul de Sanctuar Marian.
În jurul acestei biserici a fost creată, în 1936, o mănăstire baziliană, însă în 1948, călugării greco-catolici au fost arestaţi, iar comuniştii au dat mănăstirea Bisericii Ortodoxe Române.
Radio România Actualităţi