Ascultă Radio România Cluj Live

Bunătățile din Agârbiciu care au devenit o mică afacere de familie

Angela Vădan locuiește într-un sat de munte, în județul Cluj. De curând a devenit bunică. Pentru ea este o bucurie să poată prepara gemuri și siropuri sănătoase, după rețetele zonei. A încercat metodele moderne de promovare, a participat la târguri, și-a făcut chiar și o pagină de facebook pentru a face cât mai cunoscute produsele casei.

Bunătățile din Agârbiciu care au devenit o mică afacere de familie

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 august 2017, 06:00 / actualizat: 17 august 2017, 7:16

Împreuna cu vărul ei, Angela Vădan, a început acum 3 ani o afacere de familie. Părea o ideea bună, chiar dacă știa că va avea mult de lucru.

Locuiește în Agârbiciu, un sat de munte din județul Cluj. În pădurile din zonă găsește afine, zmeură, mure și strugurei. Este gospodină și nu se ascunde de muncă.

Gemurile și siropurile, ca la mama acasă nu sunt greu de preparat, chiar și în cantitate mare, atunci când ai ajutoare.

La început i-a luat cu ea, la cules, pe câțiva copii din vecini, apoi au venit și vecinele la ajutat.

Acum, după ce se termină afinele, vine perioada în care se face magiunul. După cu se știe, magiunul bun fierbe mult, iar la sate, femeile se ajută între ele mai ales că trebuie amestecat încontinuu.

La casa Angelei lumea se adună după miros, mai degrabă la mâncat decât la amestecat.

Gemurile și siropurile Angelei Vădan au primit și un nume pe măsură: Bunătăți cu gust. Nu au conservanți, ci doar o cantitate mică de zahăr ca să reziste în cămările cumpărătorilor.

E greu să produci și mai ales să găsești piață de desfacere pentru produsele fără conservanți pentru că au o viață scurtă.

Produsele noastre nu au conservanți. Folosim pentru păstrarea lor doar puțin zahăr și lămâie. Ne ajută verișorii, femeile din vecini și reușim să terminăm treaba. E destul de greu cu desfacerea. Am reușit să expunem sucurile și gemurile noastre într-un magazin de produse naturiste și un restaurant le-a introdus în meniu. O să ne străduim să ne promovăm mai mult pentru că noi credem în succesul produselor noastre. (Angela Vădan, producător tradițional din Județul Cluj)

Din afacere încă nu ies bani mulți, doar cât să-și scoată truda, însă, în fiecare vară, în timp ce amestecă în gemuri și siropuri, Angela își face planuri că va primi un preț bun pentru producție. E important să crezi că se va întâmpla, spune ea.

Pentru a face cât mai cunoscute produsele familiei, Angela Vădan a creat o pagină de facebook și a participat la târguri tradiționale, în toată țara.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect