Bunătățile din Agârbiciu care au devenit o mică afacere de familie
Angela Vădan locuiește într-un sat de munte, în județul Cluj. De curând a devenit bunică. Pentru ea este o bucurie să poată prepara gemuri și siropuri sănătoase, după rețetele zonei. A încercat metodele moderne de promovare, a participat la târguri, și-a făcut chiar și o pagină de facebook pentru a face cât mai cunoscute produsele casei.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 august 2017, 06:00 / actualizat: 17 august 2017, 7:16
Împreuna cu vărul ei, Angela Vădan, a început acum 3 ani o afacere de familie. Părea o ideea bună, chiar dacă știa că va avea mult de lucru.
Locuiește în Agârbiciu, un sat de munte din județul Cluj. În pădurile din zonă găsește afine, zmeură, mure și strugurei. Este gospodină și nu se ascunde de muncă.
Gemurile și siropurile, ca la mama acasă nu sunt greu de preparat, chiar și în cantitate mare, atunci când ai ajutoare.
La început i-a luat cu ea, la cules, pe câțiva copii din vecini, apoi au venit și vecinele la ajutat.
Acum, după ce se termină afinele, vine perioada în care se face magiunul. După cu se știe, magiunul bun fierbe mult, iar la sate, femeile se ajută între ele mai ales că trebuie amestecat încontinuu.
La casa Angelei lumea se adună după miros, mai degrabă la mâncat decât la amestecat.
Gemurile și siropurile Angelei Vădan au primit și un nume pe măsură: Bunătăți cu gust. Nu au conservanți, ci doar o cantitate mică de zahăr ca să reziste în cămările cumpărătorilor.
E greu să produci și mai ales să găsești piață de desfacere pentru produsele fără conservanți pentru că au o viață scurtă.
Produsele noastre nu au conservanți. Folosim pentru păstrarea lor doar puțin zahăr și lămâie. Ne ajută verișorii, femeile din vecini și reușim să terminăm treaba. E destul de greu cu desfacerea. Am reușit să expunem sucurile și gemurile noastre într-un magazin de produse naturiste și un restaurant le-a introdus în meniu. O să ne străduim să ne promovăm mai mult pentru că noi credem în succesul produselor noastre. (Angela Vădan, producător tradițional din Județul Cluj)
Din afacere încă nu ies bani mulți, doar cât să-și scoată truda, însă, în fiecare vară, în timp ce amestecă în gemuri și siropuri, Angela își face planuri că va primi un preț bun pentru producție. E important să crezi că se va întâmpla, spune ea.
Pentru a face cât mai cunoscute produsele familiei, Angela Vădan a creat o pagină de facebook și a participat la târguri tradiționale, în toată țara.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.