Filmul de weekend: Fukushima, mon amour
Blogul internaţional de film “Taste of Cinema” a inclus Fukushima, mon amour în ”Top 25 al celor mai bune filme din 2016 despre care nu vorbește nimeni”. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să vorbim noi despre el.
Articol editat de cristina.rusu, 19 august 2017, 06:00
Este o peliculă alb-negru despre prietenia dintre două femei ce provin din două culturi diametral opuse.
Maria este o tânără din Germania care în ziua căsătoriei se desparte de viitorul soț și crede că viața ei s-a sfârșit. Satomi este una dintre victimele cutremurului din 2011 ce a lovit localitatea Fukushima și în urma căruia și-a pierdut totul, casa și prietenii.
Valul de tsunami ce a urmat cutremurului a ras totul în cale și în zonă a fost declarată stare de urgență radioactivă din cauza problemelor produse la centralele nucleare de acolo. Între cele două femei se creează o legătură specială după ce Maria decide că, în loc să își pună capăt zilelor din cauza decepției, ar fi mai bine pentru moralul ei să se implice în proiecte caritabile.
Călătoreşte la Fukushima pentru a oferi ajutor persoanelor rămase fără locuinţă și o întâlnește pe ultima gheișă rămasă în viață. Satomi refuză să se dea bătută și, în ciuda pericolului radioactiv, se mută în vechea ei casă devastată de catastrofa naturală.
Separate de bariera lingvistică și culturală, cele două femei pun umărul împreună pentru a reda aparența de normalitate a vechii locuințe și ajung să se vindece reciproc de traumele suferite.
Putem să o luăm de la capăt atunci când credem că totul este pierdut? Ce rost mai are viața și cum poți supraviețui măcinat de vina unor decizii greșite? Acestea sunt întrebările la care veți găsi răspuns în Fukushima, mon amour.
https://www.youtube.com/watch?v=lIC4W8doyCo
Filmul este regizat de Doris Dörrie, iar titlul este inspirat de pelicula din 1959 a francezului Alain Resnais, Hiroshima, mon amour.
La Festivalul de Film de la Berlin, Grusse aus Fukushima/ Salutări din Fukushima a fost considerată cea mai bună producţie de anul trecut de către Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă (CICAE) și Premiul Publicului în cadrul secţiunii Panorama şi Premiul Heiner Carow dedicat promovării cinematografiei de artă din Germania.
Rulează începând de vineri în cinematografele din România.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal