Îndulcitorii artificiali păcălesc metabolismul
Rezultatele unui nou studiu pot explica legătura dintre îndulcitorii artificiali și diabet.
Articol editat de cristina.rusu, 19 august 2017, 06:00
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Medical din cadrul Universităţii Yale susţin că în natură, intensitatea gustului dulce reflectă cantitatea de energie disponibilă.
În viața modernă, însă, metabolismul organismului este păcălit atunci când o băutură este prea dulce sau insuficient de dulce pentru cantitatea de energie conținută de aceasta.
Acest lucru înseamnă că o băutură îndulcită cu conținut caloric scăzut poate debloca un răspuns metabolic mai puternic decât o băutură light.
Impresia că o cantitate mai mare de calorii deblochează un răspuns metabolic mai puternic și o reacţie mai activă a creierului este incorectă, a declarat conducătorul studiului, expertul în psihiatrie Dana Small.
Caloriile sunt asociate doar cu o parte din ecuație, cealaltă parte este legată de senzaţia de dulceaţă. Atunci când există o discrepanță, rețelele neuronale legate de recompensă nu înregistrează caloriile consumate, a adăugat aceasta.
Un număr de produse nutritive, inclusiv iaurtul cu îndulcitori, sunt asociate unei astfel de „păcăliri” a metabolismului.
Cercetătorii cred că rezultatele vor contribui la explicarea unor studii anterioare care făceau legătură între anumiţi îndulcitori artificiali și diabet.
Acest subiect rămâne controversat, iar oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare studii suplimentare. Rezultatele sunt publicate în „Current Biology.”
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal