Ascultă Radio România Cluj Live

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente și ne oferă o mare parte a necesarului zilnic de calorii.

Care este cea mai sănătoasă pâine?

Articol editat de cristina.rusu, 24 august 2017, 06:00

Însă deși oamenii susțin sus și tare că ei știu care este cea mai bună pâine pentru tine, nu există prea multă literatură științifică în spatele acestor afirmații.

Pentru a testa importanța fiecărui tip de pâine (albă și integrală) asupra organismului, cercetătorii au realizat un studiu, de două săptămâni, la care au participat 20 persoane.

În timpul celor două săptămâni de studiu, cercetătorii au măsurat indicele glicemic al participanților la studiu. Acesta se calculează raportat la zahărul care există în sânge în urma consumului.

Deși toate alimentele cauzează o creștere a zahărului din sânge, unele dintre ele determină o creștere alarmantă, nesănătoasă, a acestui indice.

În general, creșterea semnificativă a indicelui glicemic este considerată periculoasă pentru că este asociată cu dezvoltarea rezistenței la insulină, un precursor al diabetului de tip II. Diabetul, la rândul său, este legat de dezvoltarea problemelor cardiace.

Pâinea albă, cauzează un răspuns glicemic mult mai mare decât pâinea integrală, care este mai puțin procesată.

Însă rezultatele studiului par să contrazică acest mit larg răspândit și le-a arătat cercetătorilor că ambele tipuri de pâini dau naștere, în cazul majorității oamenilor, unui răspuns glicemic similar, notează publicația online Playtech.

Problema este că în cazul unor persoane el cunoaște o creștere semnificativă, aparent determinată de bacteriile din intestinul fiecărui individ. Lucru care ne face să credem că nu există un tip de pâine care este mai bună sau mai rea, ci o pâine care este mai bună sau mai rea pentru tine. Se pare că ceea ce este sănătos depinde de persoană și de bacteriile pe care le are în intestin.

Bacteriile și microbii din intestin au un rol important în menținerea sănătății noastre, fiind cruciali pentru buna digestie a alimentelor, în reglarea greutății corporale și în menținerea unei atitudini pozitive.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate