Utilizări mai puţin cunoscute ale sării de bucătărie
Sarea este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume. Pe lângă faptul că este un bun conservant alimentar, ea are și alte întrebuinţări.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 august 2017, 06:00
Sarea poate ajuta la răcirea rapidă a vinului alb, grăbind acest proces. Sticla de vin se scufundă în apă rece, se adaugă cuburi de gheată şi o cantitate generoasă de sare. De aemenea, ea poate fi utilizată pentru prepararea unui odorizant natural. Se taie o jumătate de portocală și se scoate pulpa fructului, adăugându-se sare de mare peste feliile de portocală și câteva picături de uleiuri esențiale preferate.
Sarea îndepărtează cu succes mirosul neplăcut de pe mâini, în special cel de peşte şi usturoi. După ce ne spălăm cu apă şi săpun, se recomandă frecarea mâinilor cu puţină sare şi clătirea cu apă curată.
Cu ajutorul sării de bucătărie, putem prepara un bun exfoliant natural pentru corp. Se combină sarea de mare sau sarea normală cu o cantitate mică de ulei de măsline şi ulei de cocos, peste care se adaugă câteva picături de ulei esenţial şi se exfoliază delicat pielea. Amestecul se aplică doar pe pielea umedă.
Ameliorează mâncărimile după înţepăturile de insecte – se prepară o pastă din apă şi sare şi se aplică pe locul respectiv, lăsându-se să acţioneze pentru câteva minute, după care se clăteşte. Ajută la curățarea vaselor din cupru. Pentru a le readuce strălucirea, se combină sarea cu făină și oțet sau suc de lămâie. Amestecul rezultat se aplică pe o cârpă și se freacă suprafața respectivă. Se clăteşte cu apă curată. Prăjire fără stropire – când uleiul este încins în tigaie, se adaugă o cantitate mică de sare, înainte de a pune carnea, peștele sau cartofii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.