Ascultă Radio România Cluj Live

Cum putem lupta împotriva stresului?

Din cauza stresului toate bolile se agravează, stresul este sursa kilogramelor în plus, a insomniilor şi a multor probleme psihice.

Cum putem lupta împotriva stresului?
Foto: femeie facand baie

Articol editat de cristina.rusu, 27 august 2017, 06:00

Cum putem face față acestui inamic?

1. Foloseşte puterea aromoterapiei.

Aromele de levănţică şi muşeţel au un efect calmant, dar pentru a profita la maximum, încearcă un aparat care răspândeşte uleiurile esenţiale în toată camera. Adaugă doar aroma preferată şi în câteva minute parfumul va umple spaţiul în care te afli.

Alt mod de a te bucura de aromoterapie: dimineaţă foloseşte un gel de duș energizant, cu aromă de citrice.

2. Fii strictă cu regulile de îngrijire.

Este obligatoriu să-ţi cureţi tenul în fiecare zi, să-l hidratezi şi să foloseşti o cremă cu factor de protecţie, oricât de obosită sau ocupată ai fi. Păstrează un pachet cu şerveţele demachiante pe noptieră, astfel încât să-ţi poţi curată faţa atunci când eşti prea istovită să te duci la baie.

3. Oferă-ţi un masaj „manual”.

Încearcă acest tip de masaj bazat pe stimularea punctelor corespunzătoare tensiunii mentale. Foloseşte degetul mare pentru a masa zona dintre degetul mare şi arătător în timp ce respiri adânc timp de două minute. Apoi schimbă mâinile.

4. Savurează o băutură „calmantă”.

Acţiunea de a bea încet orice lichid fierbinte are rolul de a te relaxa. Ceaiul verde este cea mai bună alegere, deoarece conţine antioxidanţi care hidratează pielea.

5. Transpiră puţin.

Exerciţiile fizice contracarează efectele negative ale cortizolului şi, în acelaşi timp, măreşte nivelul hormonilor care ţin de bună dispoziţie („hormonii fericirii”, endorfinele şi serotonina). Alte beneficii: o stare de spirit de invidiat şi un trup superb.

6. Fă-ţi patul.

Indiferent cât de grăbită eşti dimineaţa, este important să creezi un mediu plăcut pentru a te relaxa seara când te întorci acasă. Asta înseamnă să întinzi cearceafurile şi plapuma şi să scuturi pernele înainte de a ieşi pe uşă.

7. Răsfaţă-te cu o baie fierbinte.

Pentru a relaxa musculatura, încearcă o baie în jacuzzi. Combinaţia de căldură şi bule de aer face ca vasele de sânge să se dilate, scăzând astfel presiunea şi mărind aportul de oxigen şi substanţe nutritive către muşchi.

8. Împrieteneşte-te în timp ce ai grijă de tine.

Să mergi la un salon de înfrumuseţare împreună cu cea mai bună prietenă are un rol psihologic foarte important. Studiile au arătat că atunci când femeile îşi petrec timpul cu prietenii apropiaţi, ele produc „hormonul dragostei”, oxitocina, care induce o stare calmă şi relaxată.

9. Stai la soare.

Stai un sfert de oră la soare în fiecare zi – protejată de o cremă cu SPF, normal! Dacă nu petreci suficient timp în aer liber, partea creierului care reglează starea de spirit nu funcţionează la parametrii normali, aşa încât eşti mai vulnerabilă în faţa stresului.

10. Îmbracă-te cu ceva confortabil.

După o zi plină, schimbă-te într-un trening comod, fără cusături care să-ţi irite pielea. Nu uita de o pereche confortabilă de papuci.

11. Fă un duș de dimineaţă.

Fă-ţi un scurt masaj al capului în timp ce te șamponezi. Foloseşte vârful degetelor în timp ce masezi toată zona capului, inclusiv tâmplele.

12. Fii mereu proaspătă.

Calmează pielea iritată cu o soluţie specială pentru tenul sensibil. Umple o sticluţă cu pompă cu apă minerală, adaugă câteva picături de ulei de lavandă şi câteva picături de ulei de trandafiri (fiind cunoscute pentru proprietăţile de hidratare a pielii). Păstrează sticluţa pe birou pentru a te împrospăta în orice moment al zilei.

13. Aplică o cremă hidratantă înainte de culcare.

Când ai o viaţă stresantă, somnul de frumuseţe este cel mai la îndemână mod de a te relaxa. Dar poţi dobândi un aspect odihnit folosind o cremă de noapte care conţine amino-peptide, particule de regenerare a pielii; aplic-o înainte de a te culca.

14. Nu te juca cu mâinile.

Când eşti obosită sau nervoasă, rezistă tentaţiei de a te freca la ochi. Acest lucru va irita pielea, şi astfel te poţi trezi cu cearcăne.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate