Uite cum putem să ne regenerăm ficatul
Articol editat de cristina.rusu, 29 august 2017, 06:00
Oameni de știință din Scoția, Statele Unite ale Americii și Rusia au arătat că celulele din canalele biliare intrahepatice participă la regenerarea ficatului, a anunţat, marţi, 22 august, serviciul de presă al „SkolTeh” (Skolkovo Institute of Science and Technology).
Descoperirea oamenilor de știință de la Centrul pentru Medicină Regenerativă din Edinburg, Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo va ajuta la combaterea bolilor hepatice, în special ciroza.
Aceste descoperiri vor ajuta la dezvoltarea unor noi metode de regenerare a ficatului – se afirmă într-un material publicat în jurnalul Nature.
Celulele hepatice – hepatocitele – sunt capabile de regenerare, însă, în practică, aceasta nu se produce suficient de repede, iar celulele noi îmbătrânesc foarte rapid.
Din acest motiv, oamenii de stiinţă au căutat alte celule, care să se potrivească pentru rolul celulelor stem ale ficatului şi să poată repara ţesuturile.
În căutările lor, oamenii de ştiinţă au verificat celulele din căile biliare ale ficatului – colangiocitele. După efectuarea unor cercetări pe şoareci, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că potenţialul regenerării pe seama acestui mecanism poate fi mai mare decât mecanismul de recuperare pe seama hepatocitelor.
Acum, ei doresc să înveţe să refacă ficatul afectat de ciroză implantând pacientului propriile sale colangiocite.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal