Inter-Art Aiud a cucerit Muzeul de Artă din Cluj Napoca
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 august 2017, 15:54
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 august 2017, 15:54
Muzeul de Artă din Cluj Napoca găzduiește, în perioada 28 august – 17 septembrie, expoziția Taberei Internaționale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2017, un proiect care își propune definirea unui spațiu artistic contemporan prin participarea a 40 de artiști plastici din 23 de țări.
Vernisajul expozitiei a avut loc în data de 28 august 2917, ora 18,00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca în prezența organizatorilor taberei și a unora dintre artiștii participanți.
Iată scurte fragmente din alocuțiunile rostite:
Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă:
Vă mulțumesc pentru acest efort cultural pe care îl depuneți, este exact de ce are nevoie România în mod deosebit….Onoarea este de partea muzeului și aș dori să permanentizăm așa ceva pentru că ați realizat, în peste două decenii de activitate, un produs de mare-mare calitate.
Florin Gherasim, curatorul expoziției:
Diversitatea de stiluri și tehnici individuale, amprentele unor școli și direcții cultural, nu au împiedicat totuși coagularea pe simeze a unui discurs plastic în a cărui unitate se distinge ca un fir roșu, binefacerea stării de a fi și a crea împreună, importanța schimbului cultural, a circulației ideilor și valorilor, puterea artei de a funcționa ca limbaj universal.
Ioan Hădărig, director artistic:
Într-un orășel ca Aiudul, o localitate de tradiție din Transilvania, s-a încercat realizarea unui proiect intitulat INTER-ART, având la bază un principiu care astăzi este pus sub semnul întrebării: multiculturalitatea. Am încercat să pornim de la un element de bază: avem o artă valoroasă, de tradiție, de înaltă calitate. A trebuit să creăm un context în care ea să fie văzută atât într-o dimensiune europeană cât și într-una internațională.
Ștefan Balog, președintele Fundației Inter-Art:
Din punctul meu de vedere această expoziție este una din cele mai frumoase dar și cele mai importante din tot ce am realizat în 22 de ani de existență. Ce m-a emoționat cel mai tare a fost încrederea conducerii muzeului de a ne invita să organizăm o expoziție cu lucrări ce erau încă create în acel moment…
Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj Napoca se înscrie în demersul curatorial propus de Inter-Art Aiud, prin expozițiile din New York, Washington, Viena, Rabat, Vichy, Bombay, Geneva, București etc. de valorificare și promovare a artei românești în contextul artei contemporane. În proiectul taberei Inter-Art au participat în cei 22 de ani de existență peste 300 de artisti din peste 60 de țări.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.