Salvatori de vieți, pe motociclete, la Cluj
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 august 2017, 15:08 / actualizat: 30 august 2017, 17:31
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 30 august 2017, 15:08 / actualizat: 30 august 2017, 17:31
Două motociclete au intrat în dotarea SMURD şi vor fi folosite pentru intervenţii medicale de urgenţă. Cu ajutorul lor, paramedicii vor putea trece mai uşor decât o ambulanţă clasică prin traficul aglomerat din Cluj-Napoca.
Coordonatorul SMURD, Raed Arafat, spune că modelul a fost preluat din marile oraşe din Vest şi a fost testat cu succes la nivelul capitalei, unde există deja 6 asemenea motociclete de intervenţie.
În primul rând, reduce timpul de sosire, comparativ cu o ambulanță care vine pe un drum aglomerat. Motocicleta ajunge, acordă primul ajutor până ajunge o ambulanță liberă. Dar, deja noi putem salva viața, dacă e stop cardiac, cineva are nevoie de oxigen, sau altă urgență. Are limitările ei, vom funcționa cu ea pe timp de zi, pentru că noaptea orașele sunt mai puțin aglomerate, și, bineințeles, în momentul în care drumul este cu gheață, zăpadă, sunt ploi abundente, atunci motocicletele vor fi limitate la intervenție. (Raed Arafat)
Motocicletele, care pot fi deja văzute în trafic, vor interveni în zonele mai puţin accesibile ale municipiului. Şeful ISU Cluj, colonelul Ion Moldovan, precizează că ele vor fi trimise la intervenţii inclusiv atunci când nu sunt ambulanţe disponibile:
Zilnic va fi câte un om pe fiecare motocicletă, cu rezerva în subunitate. Amplasamentul lor va fi una în Piața Unirii, ipotetic spus amplasament, fiindcă ele se vor mișca în tot Clujul, și cu una o să deservim cartierul Mănăștur. (Ion Moldovan)
Paramedicii care vor lucra pe motociclete au fost selectaţi din rândul personalului cu experienţă în conducerea acestui tip de vehicule. Plutonierul major Zamfir Mariş este unul dintre cei care au preluat o motocicletă de intervenţie, nu înainte de a urma un curs special de conducere:
Inspectoratul ne-a asigurat un curs de conducere defensivă la Academia „Titi Aur”, am făcut cursul acesta pentru a putea folosi mai în siguranță motocicleta. Cred că am vreo 50.000 de km, probabil, experiență de condus motocicleta. Echipajul e format dintr-o singură persoană, paramedic, pregătit să acorde primul ajutor calificat, defribrilări și alte procedee pentru urgență. (Zamfir Mariş)
Motociclete de intervenţie ale SMURD mai există şi la Constanţa, iar anul viitor vor fi achiziţionate şi pentru alte mari oraşe din ţară.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.