Ascultă Radio România Cluj Live

Știați de existența sindromului ”clasa turist”?

pasageri zbor transoceanic

Știați de existența sindromului ”clasa turist”?

Articol editat de cristina.rusu, 31 august 2017, 06:00

Sindromul „clasei turist”: câteva metode simple pentru a-l preveni.

În această perioadă, este un lucru obişnuit să profităm de vacanţă pentru a realiza călătorii la mare distanţă.

Opţiunea de a ne urca într-un avion este una dintre cele mai solicitate pentru a descoperi destinaţii pe care în alte perioade ale anului ne este greu să le cunoaştem din lipsă de timp.

Totuşi, pentru a urca într-un zbor cu aceste caracteristici – transoceanic, cu o durată de peste 5 ore – medicii ne recomandă să avem în vedere o serie de precauţii, deoarece a sta mult timp aşezat într-un spaţiu strâmt, fără posibilitatea de a ne întinde picioarele, poate produce probleme vasculare.

Chiar dacă nu sunt foarte frecvente, ele pot ajunge să fie grave. Rămânând aşezaţi multă vreme, venele se pot comprima în zona inghinală, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de „sindromul clasei turist”.

Simptomele cele mai comune pentru a-l identifica sunt: durere în gambe, umflături, edem în picioare şi chiar o anumită dificultate la mers.

Pentru a combate toate aceste neplăceri, medicii ne recomandă câteva măsuri simple de prevenţie:

– În cazul în care ştim că avem unele probleme vasculare, putem utiliza ciorapi compresivi. De asemenea, poate fi indicat un tratament cu anticoagulante precum aspirina sau chiar administrarea unei doze mici de heparină;

– Evitarea imobilităţii prelungite în timpul zborului; este bine să ne ridicăm şi să facem câţiva paşi la fiecare două ore;

– Stând pe scaun, să încercăm să ne întindem picioarele cât de mult putem;

– În măsura în care este posibil, în timp ce stăm pe scaun, nu trebuie să ţinem picioarele îndoite sau încrucişate pentru mult timp;

– Să ne hidratăm bine pe durata zborului.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

Etichete:
alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate