Exponatul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2017, 19:08
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2017, 19:08
O cataramă neolitică realizată din scoica Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758, este exponatul lunii septembrie la Muzeul din Alba Iulia.
Potrivit arheologului Cristian Florescu, membru al colectivului de cercetare în situl arheologic Tărtăria, artefactul aflat în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 de la Tărtăria-Gura Luncii, comuna Săliştea, judeţul Alba.
Catarama a fost descoperită în nivelul vincian datat în jurul datei 6000 BP.
Piesa a fost confecţionată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758, denumită popular midia spinoasă/cu ţepi a Europei. Midia cu ţepi a Europei este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană.
Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.
Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii şi brăţările sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor. În urma analogiilor cu piese similare putem presupune că piesa a aparținut unei femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici.
Cezar Firu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.