Raportul Comisiei de anchetă: Băsescu și Boc s-au implicat în favorizarea fraudări alegerilor din 2009
Articol editat de Camelia Velțan, 6 septembrie 2017, 15:38 / actualizat: 8 septembrie 2017, 15:57
Articol editat de Camelia Velțan, 6 septembrie 2017, 15:38 / actualizat: 8 septembrie 2017, 15:57
Raportul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale conţine printre concluzii faptul că preşedintele Traian Băsescu şi guvernul Boc au întreprins ”acţiuni concrete pentru favorizarea fraudării alegerilor”. Ca posibile infracţiuni sunt indicate constituirea de grup infracţional, fal şi uz de fals.
Amploarea acţiunilor care li se impută fostului preşedinte şi membrilor Guvernului PDL de atunci a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor, se precizează în raportul comisiei.
Faptele pe care se întemeiază concluzia comisiei se referă la demiterea ministrului de Interne Dan Nica, urmată de schimbarea tuturor miniştrilor PSD cu miniştri interimari de la PDL în 1 octombrie 2010, prin decrete prezidenţiale.
Ulterior, au fost schimbaţi şi 20 de prefecţi cu impact direct asupra organizării alegerilor.
Comisia inventariază şi posibilele infracţiuni comise.
În primul rând, este vorba despre constituirea unui grup infracţional organizat: Astfel, Preşedintele Traian Băsescu- , împreună cu premierul Emil Boc – şi cu ceilalţi membri ai Guvernului – Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă – , s-au asociat în vederea comiterii de infracţiuni care să aibă drept consecinţă favorizarea comiterii de infracţiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu.
Preşedintele Băsescu este acuzat şi de fals intelectual şi uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecţilor.
În ce priveşte măsurile propuse, comisia susţine că numai Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.
În ce priveşte membrii guvernului Boc ”rămâne la latitudinea Preşedintelui României dacă cere urmărirea penală a foştilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga,Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu şi Sorina Luminiţa Plăcintă şi rămâne la latitudinea Camerei Deputaţilor dacă cere urmărirea penală a lui Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care în prezent are calitatea de deputat.
Raportul comisiei de anchetă a fost adoptat în şedinţa de miercuri, 6 septembrie, cu majoritate de voturi.
Mediafax
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal