Animal de companie: La ce vârstă începem dresajul câinelui?
Articol editat de cristina.rusu, 7 septembrie 2017, 06:00
Salutare salutare şi bun găsit tuturor la o nouă ediţie de toamnă. În ultimul timp m-am întâlnit cu mai mulţi oameni care aveau pui de câine şi am remarcat o nedumerire comună.
De la ce vârstă e bine să înceapă dresajul?
Acum 15-20 de ani, era destul de clar că dresajul începe undeva imediat după 6 luni.
Până la 6 luni căţeii făceau ce doreau, iar după mergeau şi ei la „şcoală”. Bine bine, dar de ce la 6 luni şi nu mai repede sau mai târziu?
Găsim răspunsul în tehnicile folosite la acea vreme, care erau bazate în special pe intimidare, forţă şi corecţie. Cu alte cuvinte, nu prea era nimic distractiv în sesiunile de dresaj, iar un astfel de dresaj pentru un pui de 2-3 luni era considerat prea mult şi prea dur.
În plus, putea produce şi leziuni în zona gâtului, mai ales dacă se foloseau zgărzile autostrangulante sau corecţia clasică prin smucirea lesei.
În toţi aceşti ani însă, ştiinţa a făcut progrese fantastice în ceea ce priveşte înţelegerea comportamentului animal, managementul acestuia, dar şi a emoţiilor şi a stării de bine sau a calităţii vieţii. Cu alte cuvinte, cum să avem o relaţie mai sănătoasă cu câinele nostru.
Totodată şi rolul câinilor s-a schimbat în această perioadă, aceştia făcând o tranziţie de la curte la apartament şi de la câini de serviciu (pază, protecţie etc) la câini de companie.
Astăzi, avem la dispoziţie o gamă largă de tehnici de dresaj care nu se bazează pe intimidare, forţă sau corecţii ci pe recompense şi ideea că dresajul trebuie să fie ceva distractiv atât pentru câine cât şi pentru om.
Tot mai mulţi oameni apelează la aceste tehnici, atât pentru dresajul câinilor de companie cât şi pentru diverse sporturi precum agility dar şi pentru vânătoare , căutare şi salvare, terapie asistată de animale etc.
Ca să revin la întrebarea iniţială, la ce vârstă începem dresajul?
Dacă în trecut se începea după 6 luni pentru că tehnicile erau prea dure pentru un pui, prin folosirea tehnicilor moderne, bazate pe recompense, putem începe dresajul din primele săptămâni de viaţă ale căţelului.
La vârsta de 2-3 luni, un pui de câine este precum un burete, adică absoarbe orice informaţie făcând această perioadă una ideală pentru a începe educaţia acestuia.
În plus, cu ajutorul acestor tehnici moderne de dresaj, vă puteţi asigura că veţi dezvolta o relaţie sănătoasă cu patrupedul. Una bazată pe încredere, respect, răbdare şi afecţiune.
Dacă începem să lucrăm cu un căţel la o vârstă atât de fragedă, este important să ţinem cont de anumite sfaturi.
Sesiunile de dresaj trebuie să fie scurte, de câteva minute (5-10 minute). Acestea trebuie să fie plăcute pentru puiuţ, strigătul sau pedepsirea nu ajută.
Criteriile trebuie ajustate corespunzător, este greu pentru un pui de 2 luni să stea şi să rămână în poziţia „şezi” pentru mai multe minute sau să înveţe mersul la pas. Se va ajunge şi la aceste performanţe, dar mai târziu.
Gândiți-vă la acest dresaj timpuriu ca la fundaţia unei case: nu prea se vede însă pe ea se susţine toată casa!
Până la 6 luni câinele poate învăţa mai multe comportamente problematice, care pe urmă necesită mai mult timp şi energie pentru a le transforma în ceva pozitiv.
Prin acest dresaj timpuriu, putem fi proactivi în întâmpinarea acestor comportamente mai puţin plăcute şi nu reactivi.
Sper ca aceste informaţii să vă ajute să luaţi decizia potrivită când vine vorba de dresajul sau educaţia unui pui de câine.
Până săptămâna viitoare, vă doresc zile de toamnă cât mai frumoase alături de animalele voastre dragi şi nu uitaţi că puteţi lua legătura cu noi, pentru întrebări sau sugestii legate de viitoarele teme abordate pe pagina de internet www.radiocluj.ro/animal-de-companie.
Vlad Vancia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal