Iulian Tănase: Lăsaţi copiii să fantazeze şi să vorbească în dodii!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 septembrie 2017, 06:00 / actualizat: 11 septembrie 2017, 15:28
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 septembrie 2017, 06:00 / actualizat: 11 septembrie 2017, 15:28
Iulian Tănase este realizator de emisiuni radio şi prozator, fost redactor la Academia Caţavencu şi Kamikaze.
Dintre volumele publicate în România: Îngerotica (1999), Poeme pentru orice eventualitate (2000), Iubitafizica(2002, 2003, 2013), Sora exactă (2003), Ochiul exploziv (2006), Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu), Abisa (2007), Adora (2009), Cucamonga (2011), Oase migratoare (2011), Teoria tăcerii (2015).
Naşterea copiilor săi l-a convins că poate scrie şi literatură pentru copii. Aşa a apărut la Editura Nemi (Grupul Nemira) volumul Aventurile lui Sasha în Castelul Fermecat.
Iulian Tănase a susţinut la Bookfest la Cluj şi un atelier de scris poveşti pentru copii, prilej pentru noi să-l întrebăm despre literatură, citit şi autori preferaţi.
Reporter: Întotdeauna am avut o admiraţie deosebită pentru cei curajoşi care se apucă să scrie literatură pentru copii, pentru că ei sunt un public foarte exigent şi foarte sincer. De unde ai găsit curajul necesar şi cum a început aventura lui Sasha?
Iulian Tănase: Curajul l-am găsit destul de greu în calitatea mea de tată. Până să devin tată nu mi-am pus problema să scriu cărţi pentru copii şi, de fapt, şi după ce am devenit tată mi s-a întâmplat destul de greu. Să scrii cărţi pentru copii este mult mai greu, să renunţi la preţiozităţi, la lucruri complicate, după care adulţii se dau în vânt.
E o simplificare, fără a deveni simplistă, scriitura trebuie să fie miezoasă, trebuie să fie suculentă, bogată, luxuriantă, dar pe înţelesul lor.
La un moment dat am simţit că se face o masă critică acolo şi că aş putea să o urnesc şi am urnit-o.
Reporter: Cine e Sasha?
Iulian Tănase: Sasha este băieţelul meu care între timp a mai crescut cu un an, în carte are 4 ani, acum are 5 şi imediat o să facă 6. Este un băieţel despre care am simţit eu nevoia să scriu o poveste.
Mi s-a pus foarte des întrebarea dacă Adora, fiica mea, nu a fost geloasă. În 2009 eu am scris o carte de poeme, nu pentru copii, care se intitulează „Adora”, aşa că am întrebat-o dacă o derajează apariţia acestei cărţi despre Sasha. Ea mi-a răspuns: aaa, nu, chiar mă bucur, pentru că despre mine s-au scris mult mai multe cărţi (râde).
Reporter: Din câte înţeleg, Sasha porneşte dintr-un apartament, din bloc, pentru ca apoi imaginaţia să-l ducă departe. Este aceasta un fel de mesaj şi pentru părinţi, pentru noi, părinţii din ziua de azi, foarte preocupaţi, foarte conştienţi de importanţa noastră?
Iulian Tănase: Am auzit opinii cum că această carte despre Sasha ar fi o foarte bună carte de parenting. Cumva este adevărat. Da, se pleacă dintr-un apartament, în viaţă în general se pleacă dintr-un apartament, sau, mă rog, de la maternitate mai întâi şi apoi se ajunge într-un apartament. Ideea este că avem un univers cu care ne obişnuim, dar pe care putem să-l privim prin alte lentile şi oricând acest univers absolut banal poate deveni unul fantastic, trebuie doar să fie imaginaţia pusă în joc, iar copiii să aibă nişte părinţi care să-i încurajeze să vadă lucrurile aşa cum le văd ei, pentru că în general copiii sunt cenzuraţi de privirea părinţilor, care este osificată, părinţii în general nu sunt dispuşi să se joace prea mult.
Eu îi încurajez pe copiii mei să vorbească în dodii, să delireze, să fantazeze, să-şi imagineze, eu vin cu întrebări suplimentare, mă arăt interesat şi chiar sunt interesat de ce inventează ei.
Ei sunt obişnuiţi cu această libertate de exprimare.
O carte pentru copii trebuie să fie credibilă. Trebuie să pară că un copil a spus asta, nu un adult.
Reporter: Care era autorul tău preferat în copilărie?
Iulian Tănase: Jules Verne. Pe el l-am citit cel mai mult în copilărie, dar au mai fost şi alţii, Hector Malot, Mark Twain.
Reporter: Care era autorul pe care l-ai detestat în copilărie?
Iulian Tănase: N-am avut vreme să detest autori, preferam să mă joc (râde). Probabil că m-au plictisit nişte lecturi obligatorii, gen Sadoveanu, „Fraţii Jderi” sau „Neamul Şoimăreştilor”. Pe de altă parte, pe vremea aceea, pentru că până în clasa a zecea am făcut şcoală în comunism, nici nu aveai alternativă. O carte proastă era mai bună decât nimic. Abia când creşti faci diferenţa între o carte bună şi una proastă. Când ţi se bagă pe gât în şcoală, toate-s proaste pentru cu sunt obligatorii. De aceea, cred că e o afacere foarte proastă pentru un autor contemporan să fie băgat în manualele şcolare.
Reporter: După Sasha mai urmează o carte pentru copii?
Iulian Tănase: Da, urmează una care este scrisă şi predată deja la editură, tot la Nemi va apărea, ilustrată tot de Alexia Udrişte.
Este o carte despre un arici care se hotărăşte într-o zi să-şi vândă toate acele ca să strângă bani pentru o călătorie în jurul lumii. Pare tristă, dar este de fapt amuzantă. Traumatizantă este doar pentru nevasta ariciului, pe care o cheamă Leontina. Pe arici îl cheamă Ariston. Am început să o scriu în proză dar mi-am dat seama că îmi iese cu rimă şi am scris-o în versuri pe toată. Va apărea anul viitor în primăvară.
Şi apoi mi s-a comandat continuare la Sasha şi mi s-a cerut continuare şi la Arici.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.