Cum ne protejăm de bolile cardiovasculare pe perioada toamnei?
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2017, 06:00
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2017, 06:00
Pentru a avea o inimă sănătoasă, în special pe perioada toamnei, este necesar să respectăm câteva reguli simple: să ne verificăm în mod regulat tensiunea arterială, să ne alimentăm sănătos, să nu ignorăm exercițiile sportive.
Toamna este considerată cea mai dificilă perioadă din an pentru sistemul cardiovascular. În această perioadă, se agravează unele boli cronice, iar numărul de atacuri de cord și stop cardiac crește din cauza condițiilor meteo nefavorabile, fluctuațiilor presiunii atmosferice şi temperaturii, dar și din alte cauze.
Schimbările atmosferice au cea mai mare influență asupra sănătății persoanelor în vârstă și asupra celor care suferă de meteosensibilitate. Chiar și la cei perfect sănătoşi pot apărea unele probleme legate de insuficiența cardiacă, sufocări, tahicardie, disconfort și senzația de apăsare și durere în zona pieptului.
Cardiacii sunt cei mai afectați în această perioadă, simptomele respective sunt mult mai pronunțate și nu de puține ori este necesară intervenția medicului cardiolog.
Pentru a nu ajunge într-o situație critică, este necesar să ne îngrijim din timp de sănătatea noastră. Celor care au probleme cu tensiunea arterială li se recomandă să-şi monitorizeze tensiunea, verificând-o de cel puțin două ori pe zi, în special în zilele cu oscilaţii ale presiunii atmosferice. Acestor persoane li se mai recomandă să-și facă o agendă în care să-și noteze toate aceste date. Astfel, medicul cardiolog va analiza și va evalua mult mai corect situația și va trage concluziile necesare.
Tensiunea arterială trebuie măsurată zilnic în același interval orar, fiind admisă o diferență de cel puțin 30 de minute.
Un alt detaliu semnificativ pentru sănătatea cardiovasculară pe perioada toamnei este menținerea unui nivel normal de colesterol în organism, care este esențial pentru inimă.
Depunerile colesterolului LDL (colesterolul rău) pe vasele sanguine duc la apariția aterosclerozei. Toamna se modifică modul nostru de alimentare: consumăm din ce în ce mai puține fructe și legume proaspete, care sunt înlocuite cu produsele bogate în grăsimi.
Ca urmare, odată cu sosirea acestui anotimp, ar trebui să ne preocupe foarte mult modul în care ne alimentăm. Nu trebuie neglijat nici sportul, dar important este să nu exagerăm cu exercițiile fizice.
Mișcarea este benefică și necesară sănătății inimii, dar cu măsură, pentru că exercițiile fizice intense fac rău inimii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal