Alertă în centrele de transfuzii!
Articol editat de cristina.rusu, 12 septembrie 2017, 11:31
Articol editat de cristina.rusu, 12 septembrie 2017, 11:31
Sângele primit de la donatori este verificat după ce s-au înregistrat șase decese din cauza virsului West Nile şi 22 de cazuri de îmbolnăvire în toată ţara.
Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii București, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că este testat tot sângele colectat la nivelul Bucureștiului din momentul în care a apărut prima infecție cu virsusul West Nile.
De asemenea, Doina Goșa a precizat că toți donatorii sunt testați pentru virusul West Nile, sângele nu pleacă la spitale până când nu validăm punga cu sânge și din punctul de vedere al virusului West Nile.
Este vorba despre un test în plus, care însă nu îngreunează procesul foarte mult, pentru că testele de rutină împotriva hepatitei, HIV ori sifilis durează 48 de ore. „Testarea West Nile durează 72 de ore”, a subliniat ea.
Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari; să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecţie etc); să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărtaţi recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal