Criză acută de sânge la Cluj: „facem apel la ajutorul celor care sunt sănătoşi”!
Centrul Regional de Transfuzie Cluj se confruntă cu o situaţie pe care cu uşurinţă am putea-o numi disperată, deoarece numarul donatorilor a scăzut atât de mult, încât managerul Centrului de Transfuzie, dr. Adriana Sime, s-a văzut nevoită să ne contacteze şi, prin intermediul nostru, să apeleze la bunăvoinţa clujenilor:
Articol editat de Carmen Sas, 12 septembrie 2017, 11:43 / actualizat: 18 septembrie 2017, 8:38
Dr. Adriana Sime: Din păcate, în aceste zile numărul donatorilor a scăzut simţitor. Acest lucru este inexplicabil deoarece a început şi şcoala, lumea a cam revenit din concedii, şi, din păcate bolnavii din spitale au mare nevoie de tratamente cu produse de sânge. Nu cunosc motivele pentru care clujenii nu mai vin să doneze sânge şi am apelat la mass media mai ales pentru că este modalitatea cea mai rapidă de a-i ruga şi de a-i anunţa că este deosebit de mare nevoie de bunăvoinţa oamenilor sănătoşi, care pot să ajute să salvăm vieţi.
Rep.: Am înţeles că problemele sunt atât de mari, încât doar în cazul în care, Doamne fereşte!, se întâmplă un accident în familia cuiva, abia atunci se mobilizează familia şi donează sânge, însă doar pentru pacientul respectiv.
Dr. Adriana Sime: Dar nu e nevoie să se întâmple vreun accident, sunt operaţii, sunt tratamentele bolnavilor oncologici, care nu-şi pot începe tratamentele până când nu fac un tratament cu componente sanguine. Necesarul de sânge este foarte mare şi, din păcate, nu înţelegem de ce numărul donatorilor a scăzut atât de mult.
Rep.: Nu există un registru al donatorilor de sânge, cu ajutorul căruia să poată fi contactaţi şi rugaţi să vină să doneze?
Dr. Adriana Sime: Noi avem registrul nostru naţional al donatorilor, dar nu putem să ii anunţăm, noi doar îi avem în evidenţă. Sunt aplicaţii pe telefon, pe care le-am şi utilizat şi am încercat şi în acest fel să chemăm donatorii.
Rep.: Şi a funcţionat?
Dr. Adriana Sime: Deocamdată aşteptăm…..
Rep.: Mda… Deci oamenii se gândesc mai puţin la semenii lor cu probleme de sănătate, probabil începutul şcolii, eventual şi gospodinele cu murăturile şi soţii care trebuie să le care bagajele… desigur, motive se pot găsi oricând să nu faci un bine, chiar dacă poţi.
Dr. Adriana Sime: Da, dar din păcate, bolnavii care au nevoie de sânge sunt din ce în ce mai mulţi şi majoritatea nu au timp să aştepte. Noi încercăm, dar facem faţă cu greu cererilor spitalelor.
Rep.: Doamnă doctor, vă rog să mai spuneţi o dată adresa centrului de transfuzie şi să menţionaţi programul de funcţionare şi beneficiile aferente donatorilor.
Dr. Adriana Sime: Îi rog pe toţi cei care sunt sănătoşi şi au vârsta între 18 şi 60 de ani, să aibă bunăvoinţa să facă o faptă bună, care poate salva trei vieţi, şi să vină pe strada Nicolae Bălcescu nr. 18, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj. Programul de donare de sânge este zilnic între orele 7,30 şi 13,00, iar donatorii primesc tichete de masă în valoare de 63 RON, o zi liberă în ziua donării şi reducere la transportul în comun pe toate liniile. Mulţumim în numele tuturor pacienţilor care au nevoie de dumneavoastră.
Anca Manuela Mureşan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.