Cum se formează ploile de diamante de pe Saturn şi Uranus?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 septembrie 2017, 12:00
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 septembrie 2017, 12:00
Oamenii de ştiinţă au reuşit să recreeze condiţiile în care aceste ploi se produc, validând astfel existenţa lor, explică Radio Televiziunea Belgiană (RTBF).
Ipoteza care a fost emisă în urmă cu mai bine de 30 de ani tocmai a fost validată: Saturn şi Uranus au ploi de diamante. Experimentul mai multor oameni de știință de la Universitatea Stanford este cel care a permis confirmarea acestui fenomen. Ei au recreat în laborator condițiile în care se produc aceste ploi de diamante. Cercetătorii şi-au detaliat activitatea într-un studiu publicat pe 21 august în revista „Nature Astronomy”, prezentat de RTBF. Ei au vrut sa reconstituie structura planetelor și condițiile lor meteorologice.
Acești doi giganți de gaz sunt formaţi dintr-o inimă stâncoasă înconjurată de mai multe straturi îngheţate de hidrogen şi carbon. Pentru oamenii de știință, a fost necesar să reproducă presiunea care determină carbonul să se transforme în diamant la 10.000 de kilometri sub suprafața acestor două planete din sistemul solar. Pentru aceasta, ei au folosit lasere optice, în scopul de a crea unde de șoc într-un tub de polistiren, adică hidrogen și carbon. Aşa cum se întâmplă pe Saturn și pe Uranus, undele de șoc au rupt legăturile dintre atomi, permiţând astfel crearea unor „nanodiamante“. Dar autorii studiului cred că pietrele preţioase ar putea fi mult mai mari pe cele două planete, „probabil, echivalentul a milioane de carate“.
Potrivit RTBF, cercetătorii consideră că diamantele s-au deplasat treptat spre miezul planetelor, timp de mii de ani, pentru a crea o inimă de diamante sau insule plutitoare de diamante pe o „mare de hidrocarburi“.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.