Animal de companie: Şi caii au emoţii!
Articol editat de cristina.rusu, 14 septembrie 2017, 09:25
Articol editat de cristina.rusu, 14 septembrie 2017, 09:25
Salut şi bun găsit la o nouă ediţie, una cu greutate mai ridicată de această dată.
Dacă până acum ne-am axat în general pe animalele de companie pe care le putem ţine în casă, de data aceasta aş vrea să vă vorbesc puţin despre cai.
Chiar dacă aceştia mai sunt folosiţi uneori ca animale utilitare sunt tot mai multe cazuri în care caii îndeplinesc rolul de animal de companie. Cu alte cuvinte, oamenii îşi doresc să-şi petreacă timpul liber împreună cu aceştia fie sub forma unor sporturi, a călăritului prin natură sau pur şi simplu îşi doresc să-i îngrijească şi să le ofere o viaţă cât mai frumoasă.
Dacă vă număraţi printre cei care au un cal ca animal de companie sau aveţi un cal care vă ajută sunt sigur că v-aţi întrebat dacă aceştia au emoţii şi cum le putem recunoaşte.
Ei bine, o echipă de cercetători a dezvoltat un studiu prin care a încercat să răspundă la aceste întrebări, şi chiar dacă acestea sunt destul de complexe, rezultatele obţinute ne pot ajuta să înţelegem puţin mai bine ce simt şi cum se exprimă caii.
Cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Mare Britanie, au descoperit că şi caii se folosesc de muşchii de pe cap pentru a forma expresii faciale foarte dinamice. Aceste expresii sunt uneori aproape identice cu cele folosite de oameni.
Astfel caii, alături de oameni, cimpanzei, câini şi pisici intră în liga animalelor care arată ceea ce simt pe faţa lor.
Sunt convinsă că şi alte specii de animale sunt capabile de aşa ceva, e nevoie să mai aşteptăm puţin până să ne confirme şi ştiinţa acest lucru.
În cazul cailor, în diferite situaţii sociale, aceştia se folosesc în principal de aproximativ 15 muşchi diferiţi din zona buzelor, a nărilor, a ochilor şi a urechilor pentru a comunica diverse informaţii celorlalţi cai sau chiar oamenilor.
Cercetătorii au dezvoltat un sistem special de codare, denumit EquiFACS (Equine Facial Action Coding System) prin care au identificat şi inventariat 17 mişcări faciale de genul „urechile îndreptate în faţă”, „alb în jurul ochilor”, „limba scoasă” sau „apăsarea buzelor” care se pot combina pentru a-şi crea expresiile faciale pentru comunicare.
Rezultatele acestui studiu se pot folosi de veterinari pentru a-i ajuta în diverse situaţii medicale, sau în cadrul programelor de dresaj şi chiar de artişti pentru a exprima mai acurat emoţiile cailor.
În continuare am să vă prezint câteva dintre cele mai comune mişcări ale muşchilor de pe faţa şi emoţiile pe care le pot trăi.
Ridicarea sprâncenei interioare – caii tind să îşi ridice sprânceana interioară în situaţii emoţional negative ca o expresie a tristeţii sau a fricii. La fel se poate întâmpla şi în cazul oamenilor sau a câinilor pentru a-şi exprima surprinderea, tristeţea sau frica.
Un alt mod pentru a-şi exprima frica este ridicarea buzei superioare combinat cu lărgirea ochilor ce duce la apariţia albului în jurul ochilor. Lărgirea ochilor este şi la oameni un semn asociat cu frica.
O expresie facială pentru a exprima submisivitatea este atunci când calul îşi trage colţul buzelor în spate. Acest gest este prezent cu aceeaşi funcţie şi la primate şi câini.
La oameni această mişcare a buzelor este esenţială pentru a produce un zâmbet.
Un aspect important subliniat de cercetători este lipsa studiilor şi a cunoştinţelor legate de expresiile faciale la cai care să indice stări emoţionale pozitive.
Asemenea câinilor, caii au fost alături de noi de foarte mult timp şi ne-am folosit de forţa acestora în diverse contexte mai mult sau mai puţin plăcute pentru aceştia.
Tocmai de asta, cred că astfel de studii, care ne pot ajuta să înţelegem mai bine cum se simt animalele din jurul nostru sunt extrem de importante. Doar aşa ne putem asigura că facem tot posibilul pentru a oferi animalelor o calitate ridicată a vieţii.
Atât pentru azi iar cu un creier flămând, călare pe un gând vă aşteptăm la ediţia de săptămâna viitoare pentru a descoperi şi înţelege mai bine lumea animalelor ce ne înconjoară.
Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.