Analist: creşterea accizei la carburanţi va afecta întreaga economie
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 septembrie 2017, 11:39
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 septembrie 2017, 11:39
Acciza la carburanţi creşte de vineri, 15 septembrie, cu 16 bani pe litru, iar de la 1 octombrie cu încă 16 bani.
Măsura ar putea aduce încasări mai mari la buget şi a fost luată de Guvern după ce de la începutul anului a fost eliminată supraaciza de 7 euro cenţi pe litru, iar în vară România a avut, potrivit Ministerului de Finanţe, cel mai mic preţ din Uniunea Europeană la benzină şi al treilea cel mai mic preţ la motorină.
Creşterea preţurilor la pompă afectează întreaga economie, spune pentru Radio România Actualităţi, analistul economic Cristian Păun:
O creştere a supraaccizei se va vedea în preţ. Combustibilii se regăsesc în transportul de bunuri, în producţia de bunuri şi în transportul de persoane. Cu alte cuvinte, atunci când găsim un produs la raft, acolo există combustibil pentru a-l produce, pentru a-l transporta şi, evident, noi până acolo ne-am deplasat cu maşina să îl cumpărăm.
Această supraacciză, ca şi taxa pe stâlp atunci când a fost aplicată, nu arată decât o situaţie de criză existentă la nivelul bugetului de stat, nu poate produce decât efecte pe termen scurt, mă refer la soluţia găsită şi pe termen lung e clar păguboasă pentru noi, pentru că nu duce la dezvoltarea niciunui sector. (Cristian Păun)
În cazul în care marile lanţuri de benzinării transferă către populaţie majorarea accizei, un plin va costa cu aproape 20 de lei mai mult pentru autoturisme şi cu 400 de lei mai mult pentru camioane.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.