Ascultă Radio România Cluj Live

Fără îndoială, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Italia (și nu numai) este pizza, adorată de toate vârstele, dar mai ales de copii și tineri din întreaga lume.

Chiar și în Japonia, pizza a devenit foarte populară în ultimii ani, aici fiind preparată din pește și calamar sau cartofi, bacon și maioneză (Mayo Yaga).

Peste 5 miliarde de pizza sunt vândute anual în lume. Istoria acestui preparat este lungă și incertă.

Originea sa nu este strict italiană, pentru că mâncărurile de tip pizza au fost pregătite încă din neolitic.

Se crede că grecii au copt prima pâine mare rotundă şi plată numită „palakintos“ și „pita“, cu ulei de măsline, usturoi și ierburi aromate.

Alte popoare au preparat încă din antichitate pâinea plată, denumită „manoush” în Liban, „coca”(varianta dulce și sărată) din Catalonia, „injera” în Africa, „paratha” și „naan” în India, „riesca” în Finlanda.

În Italia este cunoscută, de asemenea, pâinea plată, cum ar fi focaccia și „piadina”. Încă din secolul al XVI-lea, în Napoli, pâinea plată se numea „pizza”.

Pizza modernă a fost dezvoltată la Napoli, la focaccia adaugându-se roșii. Acesta este un fel de mâncare pentru săraci, care este vândută pe stradă.

Regina Italiei – Margherita, a dorit să încerce acest fel de mâncare. În onoarea reginei, maestrul bucătar Raffaele Esposito creează pizza „Margarita“, pe care o acoperă cu cantități modeste de sos de roșii, mozzarella și busuioc proaspăt, culorile steagului italian.

În cartea „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“ de la începutul secolului 20, sunt oferite trei rețete de pizza, fiecare dintre acestea fiind dulce.

Pizza napolitană a devenit destul de populară cu adaos de usturoi, brânzeturi tari și legume proaspete. Pizza „Marinara“ este, probabil, cel mai vechi tip de pizza cu roşii, oregano, usturoi și ulei de măsline. Aceasta este numită astfel pentru că este pregătită în mod tradițional pentru marinari de către soţiile lor atunci când bărbaţii se întorc de la pescuit din golful din Napoli.

Pizza a suferit, de asemenea, multe schimbări în funcţie de regiuni. La Roma, cea mai populară este „Pizza al Taglio“ (pizza dreptunghiulara în tăvi mari), care se taie în bucăți și se vinde la gramaj, în Liguria, pizza „Sardenara“, în Sicilia, pizza „Sfincione“.

Pizza este de obicei acoperită cu sos de roşii, dar astăzi există pizza „Bianca“ (cu smântână) și pizza „Nutella“ (cu ciocolată, banane sau alte fructe).

În multe pizzerii, este o adevărată atracție pregătitul pizzei în faţa clienţilor, aruncând aluatul în aer. Asociația preparatorilor napoletani de pizza, fondată în 1984, a definit regulile care trebuie respectate pentru a face o pizza autentică napolitană.

Acestea includ faptul că pizza trebuie să fie coaptă într-un cuptor cu lemne, că aluatul trebuie amestecat și lucrat cu mâna, nu trebuie să depășească 35 de centimetri în diametru, să fie copt timp de 60 până la 90 de secunde și să nu aibă mai mult de 1 cm grosime.

Pizzeriile sunt cele mai cunoscute restaurante de tip fast-food din lume, împreună cu cele care prepară burgeri. Acestea reprezintă 17% din toate restaurantele.

Cel mai rapid preparator de pizza din lume pregăteşte 14 pizze într-un timp de 2 minute și 35 sec. Cea mai scumpă pizza din lume a fost creată de Domenico Crolla și costă 2.745 de dolari. Este făcută cu somon afumat scoțian, medalioane din carne de cerb, aur comestibil, homari marinaţi în cel mai bun coniac și șampanie, caviar.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

Etichete:
Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti

Ouăle de Paşti sunt poate cel mai recunoscut simbol al sărbătorii, dar puţini dintre noi cunosc diversitatea şi poveştile fascinante care le...

Cinci curiozităţi despre ouăle de Paşti
S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 00:00

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice,...

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor