Ascultă Radio România Cluj Live

Fără îndoială, unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Italia (și nu numai) este pizza, adorată de toate vârstele, dar mai ales de copii și tineri din întreaga lume.

Chiar și în Japonia, pizza a devenit foarte populară în ultimii ani, aici fiind preparată din pește și calamar sau cartofi, bacon și maioneză (Mayo Yaga).

Peste 5 miliarde de pizza sunt vândute anual în lume. Istoria acestui preparat este lungă și incertă.

Originea sa nu este strict italiană, pentru că mâncărurile de tip pizza au fost pregătite încă din neolitic.

Se crede că grecii au copt prima pâine mare rotundă şi plată numită „palakintos“ și „pita“, cu ulei de măsline, usturoi și ierburi aromate.

Alte popoare au preparat încă din antichitate pâinea plată, denumită „manoush” în Liban, „coca”(varianta dulce și sărată) din Catalonia, „injera” în Africa, „paratha” și „naan” în India, „riesca” în Finlanda.

În Italia este cunoscută, de asemenea, pâinea plată, cum ar fi focaccia și „piadina”. Încă din secolul al XVI-lea, în Napoli, pâinea plată se numea „pizza”.

Pizza modernă a fost dezvoltată la Napoli, la focaccia adaugându-se roșii. Acesta este un fel de mâncare pentru săraci, care este vândută pe stradă.

Regina Italiei – Margherita, a dorit să încerce acest fel de mâncare. În onoarea reginei, maestrul bucătar Raffaele Esposito creează pizza „Margarita“, pe care o acoperă cu cantități modeste de sos de roșii, mozzarella și busuioc proaspăt, culorile steagului italian.

În cartea „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“ de la începutul secolului 20, sunt oferite trei rețete de pizza, fiecare dintre acestea fiind dulce.

Pizza napolitană a devenit destul de populară cu adaos de usturoi, brânzeturi tari și legume proaspete. Pizza „Marinara“ este, probabil, cel mai vechi tip de pizza cu roşii, oregano, usturoi și ulei de măsline. Aceasta este numită astfel pentru că este pregătită în mod tradițional pentru marinari de către soţiile lor atunci când bărbaţii se întorc de la pescuit din golful din Napoli.

Pizza a suferit, de asemenea, multe schimbări în funcţie de regiuni. La Roma, cea mai populară este „Pizza al Taglio“ (pizza dreptunghiulara în tăvi mari), care se taie în bucăți și se vinde la gramaj, în Liguria, pizza „Sardenara“, în Sicilia, pizza „Sfincione“.

Pizza este de obicei acoperită cu sos de roşii, dar astăzi există pizza „Bianca“ (cu smântână) și pizza „Nutella“ (cu ciocolată, banane sau alte fructe).

În multe pizzerii, este o adevărată atracție pregătitul pizzei în faţa clienţilor, aruncând aluatul în aer. Asociația preparatorilor napoletani de pizza, fondată în 1984, a definit regulile care trebuie respectate pentru a face o pizza autentică napolitană.

Acestea includ faptul că pizza trebuie să fie coaptă într-un cuptor cu lemne, că aluatul trebuie amestecat și lucrat cu mâna, nu trebuie să depășească 35 de centimetri în diametru, să fie copt timp de 60 până la 90 de secunde și să nu aibă mai mult de 1 cm grosime.

Pizzeriile sunt cele mai cunoscute restaurante de tip fast-food din lume, împreună cu cele care prepară burgeri. Acestea reprezintă 17% din toate restaurantele.

Cel mai rapid preparator de pizza din lume pregăteşte 14 pizze într-un timp de 2 minute și 35 sec. Cea mai scumpă pizza din lume a fost creată de Domenico Crolla și costă 2.745 de dolari. Este făcută cu somon afumat scoțian, medalioane din carne de cerb, aur comestibil, homari marinaţi în cel mai bun coniac și șampanie, caviar.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal

Etichete:
Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii