Ravagiile furtunii, în Transilvania
Articol editat de Andreea Leonid, 17 septembrie 2017, 21:20 / actualizat: 18 septembrie 2017, 8:37
Articol editat de Andreea Leonid, 17 septembrie 2017, 21:20 / actualizat: 18 septembrie 2017, 8:37
UPDATE, ora 21:00
Opt persoane au murit, ucise de obiectele smulse de vânt.
Încă o persoană a murit, în Timiş, în urma vijeliei, numărul deceselor ajungând la cinci în acest judeţ. Reprezentanţii ISU Bistriţa-Năsud au confirmat al doilea deces şi în acest judeţ.
Una dintre victime, o femeie, a fost lovită de crengile unui copac la Zoo din Timişoara, iar un bărbat a murit după ce un panou publicitar căzut peste maşina în care se afla. O altă femeie a murit în localitatea Moneasa, din judeţul Arad, în urma furtunii puternice.
………………………………………………………………………………………………………….
Furtuna în Bihor:
– avarii la reţele electrice, 25 de linii de medie tensiune și 526 de posturi de transformare, o cale ferată blocată de copaci căzuți;
– au fost afectate 37 de localități (dintre care 6 orașe, 5 zone turistice, 26 de comune) datorită copacilor și stâlpilor de electricitate căzuți, acoperișuri avariate, în orașele Salonta, Vașcău, Ștei, Aleşd, Beiuș, Oradea, Stâna de Vale, Padiș, Vadu Crișului, Valea Brătcuței; 9 drumuri naționale, comunale și județene, blocate parțial sau total de copaci căzuți; mai multe imobile au fost inundate;
În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt);
La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112, fiind mobilizate forţe şi mijloace de la nivelul subunităţilor, respectiv ale Detaşamentului 1 şi 2 Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiilor de Pompieri Aleşd și Ștei , utilizând un număr de 12 autospeciale de intervenţie şi peste 40 de cadre militare.
De asemenea, în sprijinul forţelor de intervenţie au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, Electrica şi C.F.R.
Acţiunile de intervenţie la faţa locului sunt coordonate de inspectorul şef – colonel Caba Sorin. Nu s-au înregistrat victim umane.
……………………………………………………………………………………………………………..
Vremea a făcut ravagii în 12 judeţe din vestul, centrul şi nordul ţării unde au avut loc furtuni de o violenţă nemaiîntâlnită pentru România. Iată care este situaţia pe judeţe, după producerea intemperiilor:
În județul Bistrița-Năsăud două persoane au murit din cauza furtunii. Mai multe acoperişuri de bloc au fost doborâte de vijelii, pe carosabil, în urma unei vijelii puternice care a început, duminică după.amiaza, în judeţul Bistriţa. În municipiul Bistriţa, zeci de străzi au rămas fără curent electric, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit ISU Bistriţa, un acoperiş de bloc a fost luat de vijelie în Bistriţa, iar mai multe bucăţi din acoperişuri au căzut pe carosabil în municipiul Bistriţa.
Totodată, ISU anunţă că zeci de străzi sunt fără curent electric.
În Bistriţa furtuna a început duminică, în jurul orei 18.30.
Judeţul este sub cod portocaliu de vijelii.
În judeţul Alba, vântul puternic a doborât cel puţin 50 de copaci. Mai multe maşini au fost avariate, iar autorităţile anunţă că deocamdată nu sunt victime.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, cel puţin opt acoperişuri de blocuri au fost smulse de vânt.
Rafalele au ajuns la 90 km/oră, iar autorităţile recomandă locuitorilor să se adăpostească.
Tot vântul puternic a doborât 50 de copaci, mulţi dintre ei lovind autoturisme. Mai mult, câteva artere au fost blocate de copaci.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş intervine în Baia Mare, acolo unde zeci de acoperişuri de blocuri au fost smulse de rafalele de vânt. Vremea rea a doborât la pământ şi copaci.
Pompierii acţionează pe raza oraşului Baia Mare, în mai multe zone, pentru înlăturarea copacilor căzuţi şi a acoperişurilor de bloc smulse de vânt.
Autorităţile anunţă că nu au fost semnalate victime.
În jur de 10 acoperişuri au fost doborâte de vânt.
10 drumuri au fost blocate în judeţul Bihor de copacii doborâţi de furtuna puternică, iar în Vadul Crişului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localităţi din judeţ sunt afectate.
Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, vremea rea a produs probleme în 37 de localităţi din judeţ.
Au fost zece situaţii în care drumurile au fost blocate de copaci căzuţi pe carosabil în localităţile Corniţel, Chişcău, Băiţa, Arieşeni, Coada Lacului, zona Boga Padiş, Stâna de Vale, Valea Brătcuţei, Beiuş, Aleşd. La Vadul Crişului un copac a căzut pe calea ferată, dar a fost înlăturat. 37 de localităţi sunt afectate prin copaci căzuţi, stâlpi de electricitate căzuţi, acoperişuri afectate. În momentul de faţă au fost doborâţi 45 de copaci, inclusiv în Oradea. Zona cea mai afectată este sudul judeţului. Sunt mobilizaţi peste 40 de pompieri militari cu 12 autospeciale din cadrul a 5 subunităţi, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, pentru MEDIAFAX.
Judeţul Bihor este sub avertizare cod galben de ploi şi vânt până la ora 20.30.
Mediafax
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.