Supervulcanii Terrei, mai periculoși decât cometele sau asteroizii
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 septembrie 2017, 18:00
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 septembrie 2017, 18:00
Cercetătorii NASA au avertizat că pe viitor erupţiile vulcanice vor reprezenta cea mai mare ameninţare reală la adresa umanității.
Specialiștii Agenției NASA au avertizat că erupţiile unor supervulcani de dimensiuni foarte mari pot omorî 99% din locuitorii Planetei. Potrivit declarațiilor specialiștilor NASA, această amenințare stârnește o mare îngrijorare în rândul cercetătorilor, una cu mult mai mare decât căderea unui asteroid sau comete pe Pământ.
Potrivit „The Independent”, pe Terra există aproximativ 20 de supervulcani, ce produc mari erupții vulcanice o dată la 100.000 de ani.
De exemplu, dacă Caldera Yellowstone, care este o calderă vulcanică și un supervulcan situat în Parcul Național Yellowstone în Statele Unite, cu un crater de 50 pe 72 km, ar erupe, atunci întreaga Planetă ar suferi schimbări fără precedent. Lava vulcanică va distruge totul, iar pe Terra se va instala o «iarnă vulcanică», de lungă durată, care poate dura zeci de ani și poate provoca moartea a milioane de oameni. Evitarea unei noi catastrofe naturale pe glob se poate face doar prin «răcirea» acestor vulcani, în special atunci când energia geotermală este transformată de om în electricitate. În acest scop este necesar ca să se umple craterul vulcanului cu apă rece, care după încălzire şi erupţie poate fi folosită pentru producerea de energie electrică.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.