Urme de ADN găsite în peşterile de gheaţă din Antarctica
Articol editat de cristina.rusu, 18 septembrie 2017, 12:00
Articol editat de cristina.rusu, 18 septembrie 2017, 12:00
O lume misterioasă de animale și plante – chiar unele specii potențial necunoscute – ar putea exista în peșterile săpate de activitatea vulcanică sub gheţurile Antarcticii, afirmă nişte cercetători australieni.
Săpate de căldura eliberată de vulcani, aceste peşteri, în care pătrunde lumina zilei filtrată prin gheață și în care temperatura ajunge la 25 de grade Celsius, ar adăposti un ecosistem propriu, departe de suprafaţă, indică aceşti cercetători.
Publicat în ziarul „Polar Biology”, studiul realizat de Universitatea Națională din Australia (ANU) în zona muntelui Erebus, cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ, situat pe Insula Ross, a arătat existența unei vaste reţele de peșteri.
Cercetătoarea Ceridwen Fraser a declarat că analiza probelor de sol prelevate din peșteri a dezvăluit urme interesante de ADN provenit din alge, mușchi și animale mici.
În timp ce multe dintre ele sunt similare cu cele ale organismelor vii cunoscute, unele secvenţe de ADN nu au putut fi identificate, a spus ea.
Rezultatele acestui studiu ne oferă perspective ispititoare cu privire la ceea ce ar putea trăi sub gheaţa din Antarctica. Aici ar putea trăi noi specii de animale și plante, în următoarea etapă vom încerca să vedem dacă putem găsi populaţii care trăiesc sub gheaţa Antarcticii a adăugat cercetătoarea.
D-na Fraser a explicat că, în ciuda temperaturilor glaciale ale Antarcticii, căldura degajată de aburii proveniţi din vulcan ar putea face peșterile propice vieţii, din cauza luminii care pătrunde prin stratul de gheață acolo unde acesta este mai subțire.
Charles Lee, un cercetător de la Universitatea din Waikato (Noua Zeelandă) a precizat că Antarctica a avut un număr mare de vulcani.
Reţelele de peșteri aflate sub gheață pot fi, prin urmare, ceva relativ comun, a spus el.
Nu știm câte reţele de grote există în jurul vulcanilor din Antarctica şi nici modul în care acestea pot fi, eventual, conectate. Aceste peşteri sunt greu de identificat, de atins şi de explorat. (Charles Lee)
Într-un interviu apărut în publicaţia „Brisbane Times”, d-na Fraser avansează mai multe ipoteze pentru a explica prezența urmelor de ADN.
Sunt vânturi puternice în Antarctica, este deci posibil ca material mort să fi fost dus în peșteri și acesta să fie cel pe care l-am găsit în analizele noastre, sau ar putea fi cu adevărat vorba de material vechi datând de dinainte ca aceste zone să fie acoperite cu gheață. Important va fi să găsim plante și animale înăuntru. Ca să fiu sincer, nu cred că cineva s-a uitat cu atenţie. Prin urmare, este posibil ca, sub această gheaţă, să existe forme de viaţă pe care noi nu le-am văzut. (Ceridwen Fraser, cercetătoare)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.