Ascultă Radio România Cluj Live

Premieră pe mapamond: patru studente din Italia au creat oul vegan

ou vegetarian

Premieră pe mapamond: patru studente din Italia au creat oul vegan

ou vegetarian
Foto: Premieră pe mapamond: patru studente din Italia au creat oul vegan

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 septembrie 2017, 06:00

Are aspectul și caracteristicile organoleptice ale unui ou de găină fiert tare, numai că este produs în întregime cu ingrediente vegetale.

Oul vegan”, brevetul nr 100 inventat la Universitatea din Udine, se prezintă ca un produs gata de consum, potrivit pentru cei care respectă o dietă vegetariană, dar şi pentru persoanele care au colesterolul mărit sau suferă de boala celiacă, fiind lipsit de colesterol și de gluten.

Produsul, inventat de patru studente de la facultatea de Ştiinţe şi Tehnologii Alimentare din Udine, Francesca Zuccolo, Greta Titton, Arianna Roi și Aurora Gobessi, este rezultatul unui an și jumătate de experimente efectuate în laboratoarele departamentului de științe alimentare, de mediu și animale al universităţii din Udine. Săptămânile viitoare, brevetul va fi prezentat companiilor potențial interesate de achiziționarea procedurii pentru obținerea acestui nou produs alimentar.

Oul vegan este realizat integral din ingrediente de origine naturală și vegetală, în cea mai mare parte proteice, în special făinuri din diferite leguminoase, uleiuri vegetale, un agent de gelifiere și o sare specială. Este un produs refrigerat, gata pentru consum, care poate fi mâncat în salate sau în combinație cu diferite sosuri.

Zona de interes este industria alimentară, în special companiile care produc deja pentru consumatorii vegani. Produsul va fi comercializat în magazine alimentare organice, vegetariene și vegane, dar şi în orice supermarket, având în vedere cererea tot mai mare a consumatorilor pentru produsele de acest tip, specifică inventatoarele.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate