Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele furtunii geomagnetice asupra stării noastre de sănătate; cum ne protejăm?

furtuna

furtuna

Articol editat de Carmen Sas, 21 septembrie 2017, 06:00 / actualizat: 21 septembrie 2017, 11:50

Cutremure, uragane, taifunuri şi furtuni extreme, comunicaţii radio perturbate sau chiar întrerupte de până la o oră pe partea luminată a pământului, aurore boreale intensificate şi oameni cu sănătatea afectată, iar aici vorbim nu doar de cei cu afecţiuni cardiace, ci şi de oameni sănătoşi, dar meteosensibili, care au avut dureri de cap, ameţeli, salturi hiper sau hipotensive, probleme respiratorii sau depresii accentuate.

Toate acestea se întâmplă de peste două săptămâni, mass media le consemnează, însă nimeni nu pare să ştie care este motivul acestor fenomene.

Degeaba avertizează specialiştii că spre pământ se îndreaptă jeturi de plasmă ionizată emise de soare, care, conform fizicii clasice sau nu, evident că urmează să provoace furtuni geomagnetice extrem de violente, furtuni care, la rândul lor, pot provoca fenomene meteorologice extreme, dar nu numai, pare-se că umanitatea ignoră cu desăvârşire toate aceste avertismente şi preferă să ia in calcul doar ce spun meteorologii, adică: păi s-au întâlnit două fronturi de aer, unul foarte cald, cu unul foarte rece şi atunci am avut furtuna de duminică.

Dar din care motiv anume aceaste furtuni au fost atât de violente, încât în Romania spre exemplu au murit opt oameni, nici măcar cercetătorii serioşi ca Mihail Panasiuk, directorul Institutului rus de fizică nucleară Skobeltsyn, care a afirmat că astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) li s-a dat ordin de alertă şi li s-a ordonat să se transfere în refugiul staţiei, nu par a încerca măcar să facă o minimă legătură cu cele şapte erupţii solare care au avut loc de curând, adică în perioada 4-10 septembrie, dintre care una, de clasă X 9,3, mai exact extrem de puternică şi cea mai mare de 12 ani încoace, adică din 2005, când a avut loc o erupţie de clasă X 17.

Deci în şapte zile au avut loc şapte explozii solare atît de puternice, încât cele de miercuri, 6 septembrie, au provocat o „zonă largă de întreruperi, pierderea contactului de până la o oră în partea luminată de soare a Terrei şi a lovit şi sistemele de navigaţie”, iar tot ce ne spun cercetătorii ca domnul Panasiuk sună aşa: „Schimbările din câmpul magnetic se repercutează asupra tuturor dintre noi, însă fiecare persoană este afectată diferit. Pe unii îi doare capul, pe alţii nu.„, dar a respins o legătură directă între fenomenele extreme de pe Pământ şi exploziile solare, deşi prognoza că erupţiile solare vor provoca furtuni magnetice în zilele de 12 şi 13 septembrie.

Curioasă atitudine, nu credeţi? Mai ales că legile fizicii în acest univers nu s-au schimbat şi, mai mult decât atât, învăţăm încă din liceu noţiuni de fizică atomică, electromagnetism şi termodinamică, aşa că mie personal nu mi-a venit să cred că un fizician respectabil poate face asemenea declaraţii, deşi sunt doar un banal inginer care nu a uitat ce a învăţat la şcoală.

Dar să-i lăsăm pe fizicieni cu ale lor, poate s-or fi gândit că nu ne duce capul să înţelegem că există o legătură nici măcar indirectă, ci un foarte clară, chiar „pusă în ecuaţie”, între fenomenele cosmice din jurul planetei şi sărmana Terra lovită în plin, şi să vedem ce am putea face noi ca aceste fenomene să ne afecteze cât mai puţin starea de sănătate, desigur în situaţia în care cineva se gândeşte să ne avertizeze din timp. Aşa că l-am invitat pe Mircea Nedelcu, bioenergoterapeut, să ne spună cu ce ne confruntăm, dar şi ce ar trebui să facem ca să minimalizăm efectele unei furtuni geomagnetice.

Mircea Nedelcu: Furtuni şi explozii solare întotdeauna au existat. Nu atât de puternice comparativ cu alte măsurători înregistrate de-a lungul timpului şi nici nu ştiu dacă sistemul de clasificare poate fi standardizat, ca să zic aşa. În plus, sistemul nostru solar este într-o continuă schimbare, până şi axa planetei noastre începe să se modifice. Mai mult, timpul pare că se scurtează, nu mai sunt cele 24 de ore, ca şi percepţie, cum le simţeam până acum. Acum le simţim undeva până la 16 ore.

Rep.: Da, am citit asta pe internet, nu ştiu cât e de adevărat, pentru că timpul e relativ, ca orice în lumea noastră.

Mircea Nedelcu: N-as putea să demonstrez lucrul acesta, dar dacă stau şi mă gândesc, ca percepţie şi ca şi activitate, comparând situaţia de acum zece ani de exemplu, parcă aveam mai mult timp înainte, cu toate că lucram tot atât de mult, zece ore pe zi. Dar acum chiar dacă lucrezi zece ore pe zi, timpul trece extrem de repede şi nu este numai percepţia mea, ci a majorităţii oamenilor din generaţia mea. Efectiv toţi au o percepţie similară. Acuma, în legătură cu exploziile acestea solare, ele nu fac altceva decât să bulverseze câmpul electromagnetic al pământului. Omul este în conecţie continuă cu pământul, de aceea oamenii, ca entităţi energetice sau ca frecvenţe energetice, cum doriţi să spuneţi, sunt interconectaţi între ei. Noi trăim într-un ocean de energie, iar organismul nostru, fiecare dintre noi, într-o mai mare sau mai mică măsură, suntem meteosensibili şi atunci simţim aceste fenomene. Şi unde simţim? În primul rând prin activitatea electromagnetică a corpului nostru, care se manifestă mai ales la nivel de sistem nervos, pentru că sistemul nervos funcţionează pe impulsuri electromagnetice. Desigur, şi la nivel celular. În plus, lucrul acesta se combină cu astenia de primăvară şi de toamnă, deci am nimerit-o „foarte bine”, pentru că se schimbă metabolismul, sunt diferenţe de temperaturi mari de la o oră la alta, se schimbă presiunea atmosferică, oamenii simt o oboseală permanentă şi, nu în ultimul rând scade puterea de concentrare a omului. Pur şi simplu ai senzaţia că sunt aerieni, că nu pot să vadă puţin mai în viitor, să-şi facă planuri de lungă durată.

Rep.: Sunt şi efecte fizice, din câte s-a observat, şi e normal să fie aşa, pentru că, de fapt, noi oamenii nu suntem decât nişte sisteme de energie. Ceva mai densă, dar tot energie.

Mircea Nedelcu: Absolut. Pe lângă faptul că se disturbă câmpul energetic planetar, pe lângă faptul că trăim într-o imensitate de poluare de unde radio, cum sunt antenele de telefonie mobilă, aparatura electronică şi mai ştiu eu ce avem prin case, toate astea duc la anumite blocaje energetice pe canalele energetice ale corpului, şi atunci organele încep să nu mai aibă energia necesară pentru ca ele să funcţioneze corect, la capacitate maximă. Desigur că aici mai intră în calcul şi factorul de stres, mai intră şi alimentaţia, care, dacă e să facem comparaţie cu perioada de acum douăzeci de ani, de exemplu, nu mai e ce a fost înainte, şi chiar discutam cu un pacient din Germania, un medic…

Rep.: Medic? E surprinzător că vă caută şi medici.

Mircea Nedelcu: Să ştiţi că sunt foarte mulţi medici care mă caută şi preoţi, care culmea!, în dogma lor, ca să nu zic altcumva, de regulă ne consideră vrăjitori sau că lucrăm cu diavolul, ceea ce este total greşit. Acuma, ce să zicem?! Prin natura noastră, românul este un filosof. El ştie totul despre tot din naştere. Ei bine, medicul din Germania, mi-a zis: „Mircea, din cercetările şi constatările mele, am ajuns la concluzia că marea majoritate a oamenilor mor din cauza subnutriţiei. Chiar dacă sunt graşi, frumoşi şi pufoşi, sunt subnutriţi. Pentru că ei păstrează aceeaşi cantitate consumată, dar valoarea nutritivă a alimentelor a scăzut extrem de mult.” Şi mi-a dat un exemplu grăitor: dacă nu cu mult timp înainte omul mânca un castravete, acum ar trebui să manânce cinci castraveţi ca să obţină aceeaşi valoare nutritivă. Deci a scăzut cu până la 20% valoarea nutritivă a alimentelor. În cazul plantelor cauza e clară: plantele, legumele pe care le ingerăm, majoritatea nu mai văd pământul. Evident, într-un fel are loc procesul de asimilare al plantei şi al fructului din plantă când îşi trage elementele necesare creşterii din pământ, şi în cu totul alt fel se petrece acest proces atunci când plantele sunt puse într-un plastic cu vată şi picuraţi acolo nişte nutrienţi chimici fabricaţi în laborator. Şi plantele asimilează substanţele la fel ca şi corpul uman. De ce credeţi că medicamentele au o grămadă de contraindicaţii? Pentru că organismul uman nu poate asimila sută la sută acel compus chimic fabricat în laborator. Asimilează undeva până pe la 40, 50, hai 60 la sută, iar restul rămâne în organism şi acţionează ca o toxină.

Rep: Şi ce este de făcut?

Mircea Nedelcu: În cazul acesta trebuie să ne reîntoarcem la situaţia de acum 20 de ani. Statul român, dar nu numai el, ci toate statele lumii, ar trebui să pună bazele unei forme de agricultură naturistă. Statul ar trebui să încurajeze această formă de alimentaţie naturală şi nutritivă. Asta e primul lucru. Al doilea este: poluarea. De mult se ştie de energia verde, de energia solară, de mult s-a inventat motorul cu apă, de mult s-au inventat motoarele electrice. Sărmanul Tesla a şi murit între timp. Deci demult se putea trece la o tehnologie mai avansată.

Rep.: Care credeţi că este explicaţia dumneavoastră pentru aceste nu-uri în lanţ, pornind de la agricultura ecologică şi terminând cu energia wireless la care visa Nikola Tesla?

Mircea Nedelcu: Singurul lucru pe care aş putea să-l spun este interesul doar unui grup restrâns de oameni care deţin puterea economică pe această planetă. Atâta tot. Dar să revenim la exploziile solare, subiectul discuţiei noastre: fiecare om le simte în felul lui. Unele persoane care sunt mai sensibile din punct de vedere bioenergetic simt mai acut în corpul lor asemenea modificări ale câmpului electromagnetic care se petrec la nivelul întregii planete. Alte persoane, care sunt mai rezistente, nu pot să perceapă chestia asta, decât  ca pe o formă de oboseală pe care omul o explică simplist: „am fost mai stresat săptămâna trecută sau e oboseală cumulată, pentru că am lucrat mai mult în ultima perioadă”. Dar orice modificare care ţine de biomagnetismul planetei, de bioritmul planetei noastre, că şi ea are un bioritm al ei, exact la fel ca şi corpul uman, poate modifica funcţionalitatea organelor.

Rep: Aceste erupţii solare au fost atât de puternice, încât astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au fost alertaţi şi au trebuit să intre într-un refugiu de pe platforma orbitală, pentru a nu fi expuşi radiaţiilor, pentru că acea furtună de plasmă a lovit în plin staţia şi ar fi putut să penetreze blindajul. De altfel, puţinii medici care sunt preocupaţi şi au cunoştinţă de aşa ceva mi-au explicat că aceste fenomene produc ameţeli, migrene, scăderi sau creşteri de tensiune, hemoragii nazale, cei cu probleme cardiace sunt în pericol şi ar trebui să-şi suplimenteze medicaţia, depresivilor e posibil să li se intensifice depresia. Ce putem face în asemenea situaţii?

Mircea Nedelcu: În primul rând să ne întoarcem la natură, pentru că ea echilibrează energetic omul enorm de mult. Spre exemplu, dacă ne plimbăm printr-o pădure, imediat ne încărcăm, pentru că se echilibrează centrii energetici din organism. S-a constatat că între persoanele care merg desculţe pe pământ şi acesta apare un transfer de energie, prin intermediul căruia energia statică generată de hainele pe care le poartă se descarcă în sol şi se ştie că marea majoritate a hainelor au şi material sintetic, iar prin frecarea corpului de ele se generează energie statică, care este nocivă pentru organism. În plus, în pădure aerul este ionizat negativ, iar ionii negativi sunt foarte benefici pentru organismul uman. Din păcate, s-a constatat că cei care muncesc în birou sunt mai bolnăvicioşi, pentru că în încăperile închise sunt ioni pozitivi. Însă pentru toate aceste neajunsuri există şi partea aceea de compensare: plimbarea în natură, mersul desculţ prin iarbă, dacă începem să bem mai multă apă…

Rep.: Aşa cum ni se spune la televizor, dar mulţi dintre noi nu o facem.

Mircea Nedelcu: Nu o facem şi din cauza alimentaţiei, pentru că nu există nici un aliment care să nu conţină zahăr, iar zahărul schimbă pH-ul corpului, corpul devine mai acid, el devenind mai acid, scade apetitul pentru apă. În mod normal, pentru o bună funcţionare a organismului, ar trebui să consumăm apă undeva în jur de 35 de mililitri per kilogram. De aceea le şi spun pacienţilor mei să consume apă şi numai din simplul motiv că fiind născuţi pe o planetă pe care tot ce creşte are nevoie de apă.

Rep.: Şi vă ascultă?

Mircea Nedelcu: Dacă le explic aşa, încep să râdă şi îmi dau dreptate. Dar dacă îi spui omului „trebuie”, atunci datorită personalităţii, se va opune automat: „De ce trebuie? Cum adică? N-am înţeles, cum adică trebuie? Păi dacă trebuie, apucă-te tu să bei apă, nu eu! De ce eu?” Contează foarte mult şi cum dai informaţia oamenilor.

Rep.: Din păcate, în lumea medicală românească există o opacitate îngrozitoare faţă de medicină, cred că nici nu e bine să o numim alternativă, ci mai degrabă integrativă. De ce credeţi că se întâmplă asta.

Mircea Nedelcu: Medicii care au venit la mine mi-au spus că ei sunt oameni de ştiinţă şi că ei cred ceea ce văd şi s-a demonstrat.

Rep.: Deci e sindromul Toma necredinciosul: nu cred decât dacă pun mâna? Deco ce nu se vede şi ceea ce noi nu putem măsura şi nu putem măsura nu pentru că nu ar fi măsurabil, ci pentru că încă nu am fost capabili să construim o aparatură adecvată, pentru ei nu există?

Mircea Nedelcu: Da, aşa spun. Pur şi simplu pentru ei nu există. Şi chiar dacă există, au îndoieli. Chiar am avut un caz, o doctoriţă care a avut fibrom uterin, şi îl avea demult, a venit să o tratez. I-a dispărut fibromul complet fără să ia nici un medicament, fără vreo intervenţie, fără să ia absolut nimic, ei bine, dânsa mi-a spus:”Am făcut ecografie şi nu într-un singur loc. Nu-i vine să cred! Văd, simt, dar nu-mi vine să cred!” Şi atunci i-am explicat că multe lucruri de pe lumea asta nu pot fi măsurate, nu pot fi cuantificate, dar asta nu înseamnă că nu există. Important este să le acceptăm aşa cum sunt. Oricum forma aceasta de medicină naturistă exista din antichitate, de când a apărut omul, cred chiar că putem spune că de când oamenii trăiau în triburi, că fiecare trib avea un vraci, iar forma de medicină cea mai avansată din toate timpurile este medicina chineză, în care şi la ora acutală, după 5.000 de ani, păstrează aceleaşi principii şi are rezultate fantastice. Medicina alopată a apărut odată cu alchimiştii, care au început să facă tot felul de soluţii şi de combinaţii de substanţe ca să ajute oamenii.

 

(continuarea, săptămâna viitoare)

 

Anca Manuela Mureşan

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO