Noua lege a salarizării scoate Serviciul de Ambulanță în stradă: oamenii riscă să rămână pe drumuri
Articol editat de Andreea Leonid, 27 septembrie 2017, 13:02 / actualizat: 29 septembrie 2017, 13:21
Angajaţii Serviciului de Ambulanţă din România organizează joi, 28 septembrie, între orele 11:00 şi 12:00, un miting pentru a atrage atenţia guvernanţilor asupra problemelor cu care se confruntă cei din sistemul medical de urgenţă.
Cele mai acute probleme sunt deficitul de personal şi vechimea maşinilor pe care lucrează. La Cluj, Ambulanţa funcţionează cu 60% din personal, iar o parte dintre angajaţi îşi vor părăsi posturile odată cu intrarea în vigoare în ianuarie 2018 a noii legi a salarizării.
Liderul Sindicatului Ambulanţa Cluj, Rareş Ghilea:
Noi avem un spor de condiții deosebit de periculoase de 75 la sută pe unitate și conform noii legi, trebuie să ne încadrăm în 30 la sută deci, din start, noi pierdem 45 la sută. Este o sumă destul de importantă și nu avem cum să mai ținem oamenii. E extraordinar de dificil: noi ca să acoperim deficitul de personal facem sute de ore de gardă, dacă nu mii, într-un an. Problema mare sunt mașinile – degeaba vin oamenii, că nu mai avem mașini! În plus, trebuie șoferi, ambulanțieri, fără ei nu avem ce să facem. (Rareş Ghilea, liderul Sindicatului Ambulanţa Cluj)
Ambulanţa Cluj deserveşte aproximativ 20% din populaţia judeţului şi a avut anul trecut 114.000 de solicitări, la care se adaugă mult mai multe apeluri de la 112 direcţionate spre Ambulanţă.
În România sunt 10.600 de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă, care au deservit anul trecut 3 milioane de solicitări, ceea ce este foarte mult, consideră liderul Sindicatului Ambulanţa Cluj, Rareş Ghilea.
Andreea Leonid
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.