Animal de companie: Obiceiurile pisicilor în materie de somn
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 septembrie 2017, 06:00
Când vine vorba de obiceiurile pisicilor în materie de somn și locul în care acestea preferă să doarmă, mulți deținători de animale, dar și cei care nu au acasă pisici și văd diverse poze și filmulețe pe Internet riscă să fie amuzați și câteodată mirați de ce idei le mai vin felinelor. La prima vedere, pisicile par a avea un grad crescut de indiferență legat de locurile destinate pentru somn: de la cutii și rafturi până la chiuvetă și uneori chiar mașina de spălat. Astăzi vă invit să analizăm obieciurile pisicilor în materie de somn pentru că ele nu sunt deloc bazate pe indiferență, ci sunt atent alese.
GENERALITĂȚI:
Pisicile dorm aproximativ 16 ore pe zi. Preferă să doarmă în locuri întunecoase și călduroase, de preferat la înălțime. Acestea le conferă atât confort cât și sentimentul de siguranță. Spre deosebire de noi, pisicile nu dorm în același loc de fiecare dată. Selectează locurile preferate, iar apoi le schimbă prin rotație. La fel ca și în cazul copiilor, deși sunt foarte drăguțe când dorm, este bine să rezistăm tentației de a le trezi.
PISICILE ȘI HAINELE:
Una dintre preferințele pisicilor este reprezentată de hainele noastre. Unele pisici dorm în locuri pe care în mod normal nu le-ar alege, doar pentru că au găsit un obiect vestimentar în locul respectiv. În funcție de pisică și preferințele ei, va alege fie hainele purtate, fie cele curate. Hainele purtate sunt alese datorită faptului că mirosul nostru este impregnat pe ele și asta le oferă confort. Cele proaspăt spălate sunt alese datorită temperaturii, ele fiind calde când sunt uscate la soare.
PISICILE CARE DORM ÎMPREUNĂ:
Există mai multe moduri de a ne da seama dacă două pisici sunt prietene, se tolerează sau se resping complet. Unul dintre modurile în care putem analiza acest aspect este observarea poziției în care ele dorm. Dacă se ating în somn, dorm încrucișate sau chiar una peste alta, acest lucru denotă o relație armonioasă, de prietenie. Dacă dorm în același loc, dar evită orice fel de atingere sau contact vizual (de obicei spate în spate) acest lucru ne spune că ele se tolerează, dar nu sunt neapărat ceea ce am numi „prietene”. Mai degrabă au ajuns la un pact pentru a împărți resursele, în cazul de față locul de dormit. Există și cazuri în care cele două se vor evita complet și vor deveni agresive în momentul în care una dintre ele va încerca să împartă resursele. Cauzele sunt diverse și merită abordate într-o ediție separată, dedicată lor.
PISICILE CARE DORM CU NOI:
La fel cum și nouă ne place să ne cuibărim lângă persoanele dragi când dormim, unele pisici aleg să doarmă cu noi, iar motivele sunt similare cu cele din cazul hainelor. Cele care aleg patul sau chiar o parte din corpul nostru pentru a se odihni o fac, în general din două motive. Probabil sunteți familiari cu video-urile în care pisicile se odihnesc pe fața deținătorului. Acesta este un prim motiv pentru care prietenii noștri aleg să se odihnească împreună cu noi: fapul că emanăm căldură, în special la nivelul capului. Un al doilea motiv îl reprezintă, la fel ca și în cazul hainelor, mirosul. Căldura și mirosul nostru le conferă sentimentul de confort și siguranță de care ele au nevoie pentru a se odihni liniștite.
ENRICHMENT SOMN:
Am menționat mai devreme faptul că pisicile aleg anumite locuri pentru a dormi și prin rotație le schimbă. În cazul pisicilor cu acces la curte, opțiunile sunt mai variate decât în cazul celor ținute în apartament. Vestea bună este că putem oferi opțiuni mai numeroase și pentru cele din apartament cu ajutorul obiectelor de îmbogățire comportamentală (în engleză, enrichment). Acestea pot fi din gama celor mai simple cum ar fi o cutie de carton în care să punem o păturică sau mai complexe, spre exemplu hamace și corturi care pot fi achiziționate din pet-shopuri sau confecționate acasă, într-o după-amiază liberă, împreună cu pisicile noastre.
Atât pentru astăzi, vă dorim zile frumoase!
Angela Katona/Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.