Prima pagină » Nutriţie » De ce e bine ca mamele să consume alune pe perioada alăptării
De ce e bine ca mamele să consume alune pe perioada alăptării
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
29 septembrie 2017, 06:00
Oamenii de știință canadieni recomandă mamelor să consume alune pe perioada alăptării, dar şi să introducă în alimentaţia bebeluşului aceste fructe înainte de împlinirea vârstei de un an, pentru a-şi proteja copiii faţă de o formă severă de alergie.
Până de curând, medicii le sfătuiau pe mame să nu le ofere copiilor alune pentru a evita alergii.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Manitoba din Winnipeg, este mult mai eficient pentru copii să se obișnuiască cu alimente riscante, încă din primele luni de viaţă. Odată o alergie dezvoltată, în cele mai multe cazuri, aceasta rămâne pentru întreaga viață.
Studii recente au arătat că evitarea arahidelor în copilăria timpurie crește riscul de alergie. Specialiștii nu examinaseră, însă, şi problema consumului de alune de către mame în perioada alăptării. Oamenii de ştiinţă canadieni au analizat datele dintr-un studiu privind alergiile şi astmul bronşic, urmărind 342 de copii născuţi în Winnipeg şi Vancouver în 1995, până la vârsta de 15 ani. Printre copiii ale căror mame au mâncat arahide în perioada alăptatului și le-au dat copiilor lor înainte de vârsta de 12 luni, reacţiile la alergeni sunt cele mai scăzute – 1,7%.
În cazul mamelor care au consumat alune în perioada alăptării, însă le-au introdis în alimentaţia copiilor lor după vârsta de un an, acest procent este de 15,1%. Copiii analizaţi în cadrul studiului aveau un risc crescut de alergii.
Simptomele alergiei la arahide pot fi ușoare – prurit și congestie nazală, dar și acute și foarte grave, în cazul în care căile respiratorii se închid prin șoc anafilactic.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.