Noi centre pentru bolnavii de scleroză multiplă, dar fără soluții de tratament
Lista medicamentelor pentru scleroza multiplă nu este actualizată de ani de zile, a atras atenţia directorul executiv al Asociaţiei de Scleroza Multiplă din România, Laurenţiu Lazăr.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 septembrie 2017, 17:29 / actualizat: 29 septembrie 2017, 18:33
El susţine ca în Uniunea Europeană sunt disponibile 13 soluții terapeutice, în timp ce în România sunt doar 7, dintre care peste 90 la sută sunt terapii vechi. Laurentiu Lazăr spune că aproximativ patru mii de pacienţi care suferă de scleroză multiplă sunt în tratament, fiind estimate aproximativ 10 mii de persoane care suferă de această boală:
Prima problemă ar fi aceea a noilor centre de tratament, care așteptăm să fie autorizate în cât mai multe localități din țară, pentru că sunt sute de pacienți care fac sute de kilometri. A doua problemă este cea legată de transferul la noile centre pentru că, după desființarea comisiilor de autorizare a dosarului de intrare pe tratament, care a fost la ministerul Sănătății, clinicile au avut o oarecare rezervă dintr-o temere administrativă pentru că programul era foarte stufos, foarte centralizat, dar încetul cu încetul vor încerca să facă această procedură mai simplă și am obținut această afirmație că pacientul se poate transfera mult mai facil în orice centru de tratament autorizat, în baza unei cereri simple. (Laurentiu Lazăr, directorul executiv al Asociaţiei de Scleroza Multiplă)
Ministrul Sănătătii, Florian Bodog a dat asigurări că vor fi acreditate şi alte centre. De asemenea, Comisia de neurologie din cadrul ministerului Sănătăţii va analiza regulamentul de autorizare a centrelor de tratament şi va modifica criteriile neclare.
Totodată, Vlad Negulescu, din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului susţine că lista de tratament va fi actualizată cu încă trei soluţii terapeutice, astfel încât pacienţii vor avea acces la 10 soluţii de tratament, precizează Radio România Actualităţi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.