Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile dovleacului

Beneficiile dovleacului

Beneficiile dovleacului

Articol editat de , 30 septembrie 2017, 06:00

Originar din America de Sud, dovleacul a ajuns să fie răspândit şi apreciat în întreaga lume pentru proprietăţile terapeutice.

Pulpa de dovleac conține vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidrați de carbon, protide, iar semințele conțin ulei, protide, lecitină, rezine și enzime cu proprietăți antihelmintice. Are o compoziție bogată în magneziu, fier, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, vitamine, carotenoizi, acizi, zaharuri, lecitină.

Îmbunătățeşte vederea

Doar 100 de grame de dovleac conțin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient esențial sănătății ochilor. Alimentul mai oferă din plin și carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară vederii optime. Zeaxantina este alt antioxidant natural cu acțiune de filtrare a razelor UV la nivelul retinei, motiv pentru care dovleacul este util în prevenirea degenerării maculare în randul persoanelor vârstnice.

Stimulează pierderea în greutate

Dovleacul este bogat în fibre şi ajută la menținerea stării de sațietate mult timp, cu un aport caloric foarte mic. Dietele bogate în fibre ajută oamenii să mănânce mai puțin, potrivit studiilor de specialitate.

Diminuează riscul de cancer

Dovleacul se remarcă prin conținutul semnificativ de beta caroten, nutrient care ar putea juca un rol-cheie în prevenirea cancerului, potrivit Institutului Național de Cancer din SUA. Fitosterolii din dovleac se alătură și ei beneficiului consumului de dovleac, în raport cu diminuarea riscului de cancer.

Oferă protecție suplimentară pielii

Antioxidanții din dovleac, în special carotenoizii, au grijă că celulele pielii să nu fie atacate de acțiunea radicalilor liberi.

Ajută la refacerea mai rapidă după depunerea efortului fizic

Potasiul din dovleac ajută organismul să își recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăsește într-o cantitate mai mare în dovleac, decât în banane.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate