Ascultă Radio România Cluj Live

Fulgii de ovăz la micul dejun sunt cheia reducerii colesterolului

placinte din fulgi de ovaz

placinte din fulgi de ovaz

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 octombrie 2017, 06:00

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite mai eficient printr-o nutriție adecvată, decât prin administrarea de statine, susţin experții britanici.

Fulgii de ovăz la micul dejun reprezintă cheia reducerii colesterolului „rău” și a diminuării riscului de boli cardiovasculare, au informat cercetători de la London University College. Ovăzul conține fibre solubile, cunoscute sub denumirea de beta-glucan, al căror efect benefic de scădere a colesterolului a fost stabilit printr-o serie de studii. Colesterolul, deși important pentru funcționarea normală a organismului, poate deveni o problemă dacă nivelul său din sânge este prea mare, reamintesc experții. Când beta-glucanul din fulgii de ovăz ajunge în intestin, se formează un gel gros care limitează absorbția colesterolului. Autorii acestui studiu au descoperit că un consum zilnic de trei grame de beta-glucan – o cantitate care poate fi obținută din 70 de grame de ovăz – este suficientă pentru reducerea colesterolului rău.

Statinele au efecte similare, însă administrarea lor este adesea asociată cu efecte secundare neplăcute. Din acest motiv, este mai bine să se consume fulgi de ovăz, a susţinut George Grimble, din cadrul echipei de cercetători.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate