Fulgii de ovăz la micul dejun sunt cheia reducerii colesterolului
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 octombrie 2017, 06:00
Bolile cardiovasculare pot fi prevenite mai eficient printr-o nutriție adecvată, decât prin administrarea de statine, susţin experții britanici.
Fulgii de ovăz la micul dejun reprezintă cheia reducerii colesterolului „rău” și a diminuării riscului de boli cardiovasculare, au informat cercetători de la London University College. Ovăzul conține fibre solubile, cunoscute sub denumirea de beta-glucan, al căror efect benefic de scădere a colesterolului a fost stabilit printr-o serie de studii. Colesterolul, deși important pentru funcționarea normală a organismului, poate deveni o problemă dacă nivelul său din sânge este prea mare, reamintesc experții. Când beta-glucanul din fulgii de ovăz ajunge în intestin, se formează un gel gros care limitează absorbția colesterolului. Autorii acestui studiu au descoperit că un consum zilnic de trei grame de beta-glucan – o cantitate care poate fi obținută din 70 de grame de ovăz – este suficientă pentru reducerea colesterolului rău.
Statinele au efecte similare, însă administrarea lor este adesea asociată cu efecte secundare neplăcute. Din acest motiv, este mai bine să se consume fulgi de ovăz, a susţinut George Grimble, din cadrul echipei de cercetători.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.