Documentare politice la Cinema Mărăști
Articol editat de cristina.rusu, 7 octombrie 2017, 06:00
Luna octombrie este luna filmului Focus Atelier 360°.
În weekend-urile 8, 15 și 22 oct., între orele 19.00-21.00 clujenii sunt așteptați la Cinema Mărăști pentru proiecția a patru documentare politice urmate de discuții între public și echipa artistică.
Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca, ajunge în 2017 la a IIIa ediție, sub titlul Focus Atelier 360°, Cluj-Napoca.
Tema „Practici în arta politică din Estul Europei ” aduce în prim-plan artiști din țară și din imediata vecinătate care, prin arta lor, vin în întâmpinarea unor probleme comune spațiului geo-politic în care ne regăsim.
Duminică 08 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști
A început ploaia (România 2017)
Proiecție film urmată de discuții libere cu regizorul Michele Lancione susținute de Căși sociale ACUM/ Fundația Desire
Organizația Amnesty International declara că în România „dreptul la locuire nu este efectiv recunoscut sau protejat de legislație” și că romii sunt „afectați în mod disproporțional” de evacuările forțate.
A început ploaia este primul documentar de lung-metraj care narează întreaga istorie – și motivele – acestor hărțuiri și dislocări continue. Se urmărește povestea comunității de pe Strada Vulturilor 50 din București, care a locuit pe străzi între septembrie 2014 și iunie 2016, pentru a se lupta împotriva evacuărilor.
Acestă acțiune devine cel mai lung și vizibil protest pentru dreptul la locuire din istoria contemporană a României.
Duminică 15 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști
Odessa (România-Germania 2013)
Pornind de la cel mai întunecat moment din istoria recentă a țării, masacrul din octombrie 1941 când Armata Română, fără sprijin german, a ars de vii peste 22.000 de civili – majoritatea evrei – în orașul ocupat Odessa (Ucraina), Iepan lansează prima dezbatere publică despre trecutul fascist al României.
Odessa urmărește, cu o anumită doză de autoironie, procesul dureros și complex prin care Iepan descoperă complicitățile și conexiunile care au condus la purificarea etnică executată de România în timpul războiului și află în ce măsură acele prejudecăți și mecanisme de gândire sunt valabile în România de astăzi.
Duminică 22 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Mărăști
Romii nu sunt gunoaie (România 2017)
Filmul este o reconstituire a videoclipurilor realizate în ultimul trimestru al anului 2016 de către Fundația Desire în cadrul campaniei “Consultați-ne.
Romii nu sunt gunoaie care și-a propus atât să conștientizeze cum funcționează rasismul de mediu, cât și să utilizeze diferite instrumente ale luptei împotriva acestuia.
Firul roșu al scenariului este țesut din legăturile dintre modul în care proximitatea rampelor de deșeuri ale municipiului Cluj-Napoca afectează locuitorii din colonia Dallas, de pe str. Cantonului și din zona caselor modulare, ele împreună formând zona Pata Rât.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.