Muzeu virtual al Holocaustului
Articol editat de cristina.rusu, 9 octombrie 2017, 16:50 / actualizat: 11 octombrie 2017, 12:36
Vizitatorii noului muzeu clujean pot viziona mărturiile cutremurătoare ale supravieţuitorilor Holocaustului originari din Nordul Ardealului, aflat între 1940 şi 1944 sub ocupaţie horthystă.
Bătăi, torturi, foamete şi groaza zilei de mâine – aceasta era în linii mari viaţa evreilor transilvăneni, deveniţi peste noapte prizonierii unui regim anti-semit.
Numai la Cluj au fost închişi în ghetoul de la Fabrica de Cărămizi din Iris, 18000 de evrei, înainte de a fi duşi cu „trenurile morţii”spre lagărele de exterminare.
Într-un vagon erau înghesuiţi câte o sută de oameni, fără apă şi fără mâncare, astfel încât, mare parte dintre ei mureau pe drum.
O fotografie şochează vizitatorii muzeului. E mâna mutilată a unei prizoniere de la Auschwitz, pe care aşa-zisul medic Mengele a făcut experimente cu acizi. Doar sosirea Armatei Roşii a salvat viaţa acestei femei.
Întoarsă acasă, în Cluj, ea s-a căsătorit cu un supravieţuitor de la Dachau şi împreună au adoptat un copil, care astăzi e profesor universitar.
De la el am aflat această poveste de viaţă, care nu diferă prea mult de cea a multor evrei transilvăneni, supravieţuitori ai Holocaustului.
Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.