O altfel de lecţie de istorie
Data de 9 octombrie marchează începutul deportărilor evreilor din Transilvania în anul 1941. Cu acastă ocazie la Casa memorială Ellie Wiesel din Sighet au avut loc, pe parcursul zilei de astăzi, mai multe evenimente care au marcat această zi. Despre ele ne vorbeşte muzeograful Alina Marincean:
Articol editat de , 9 octombrie 2017, 15:39 / actualizat: 10 octombrie 2017, 5:06
“Casa memorială Ellie Wiesel organizează cu acest prilej evenimente care să marcheze această zi, 9 octombrie, Ziua de Comemorare a Holocaustului. Unul dintre ele este dedicat elevilor şi profesorilor sigheteni. Avem proiecţii de film, discuţii bazate pe cel de-al doilea război mondial, despre Holocaustul din Transilvania, dar şi ce înseamnă Holocaustul în general şi vizitarea muzeului. Au venit mai multe grupuri, unul din America, iar pe parcursul zilei sunt aşteptate mai multe clase de elevi din oraş” (Alina Marincean. muzeograf)
Un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din oraş au venit însoţiţi de Prof. Rodica Pop la Casa Memorială Ellie Wiesel pentru a face o lecţie un pic mai altfel. O lecţie de istorie şi de viaţă pe care poate ei acum nu o înţeleg , dar care cu siguranţă le va rămâne în minte. Le-au fost citite fragmente din cartea “Noaptea” scrisă de Ellie Wiesel:
“N-am să uit niciodată noaptea aceea, prima noapte de lagăr, care mi-a preschimbat viaţa într-o singură noapte lungă, de şapte ori blestemată, de şapte ori zăvorâtă. N-am să uit niciodată fumul acela. N-am să uit niciodată feţişoarele copiilor ale căror trupuri le-am văzut arzând, transformate în ghirlande de fum sub cerul albastru şi mut. N-am să uit niciodată acele flăcări care mi-au mistuit pentru totdeauna credinţa. N-am să uit niciodată acea linişte nocturnă care m-a lipsit pentru totdeauna de dorinţa de a trăi. N-am să uit niciodată clipele acelea care mi-au ucis sufletul, mi l-au ucis pe Dumnezeul în care credeam şi mi-au preschimbat visele în ţărână. N-am să uit niciodată toate acestea, chiar dacă aş fi condamnat să trăiesc pe pământ la fel de mult ca Dumnezeu însuşi. Niciodată.”(fragment, Noaptea – Ellie Wiesel)
O lecţie de istorie şi de viaţă pe care poate ei acum nu o înţeleg, fiind la o vârstă fragedă, dar care le va rămâne cu siguranţă în minte.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat şi online AICI!