Simulatorul de accidente, testat de liceeni
Articol editat de , 13 octombrie 2017, 06:00
Peste 1.000 de elevi de la liceele din Satu Mare au avut ocazia să se convingă cât de importantă este purtarea centurii de siguranţă în timpul conducerii autoturismului.
Cu ajutorul simulatorului de accidente pus la dispoziţie de Clubul Rotaract- District 2241, în cadrul proiectului naţional Siguranţa în trafic – Condu prudent! Alege viaţa!, adolescenţii, viitori conducători auto, au aflat care sunt senzaţiile în momentul unui impact care se produce la o viteză de 30 km/h.
Imediat după declanşare, simulatorul deplasează scaunul de maşină cu care este dotat pe o pantă cu o lungime de doi metri şi jumătate. Ce se întâmplă în continuare şi care este rolul centurii de siguranţă, ne explică preşedintele clubului, Adrian Caraba:
Simulatorul este dotat cu scaun de maşină şi centură de siguranţă. Când simulatorul este declanşat, scaunul alunecă pe o pantă aproximativ doi metri şi jumătate, iar în urma impactului se blochează. La blocare, când are loc impactul, este simulat un accident de circulaţie care se produce la viteza de 30 de km/h. În felul acesta, tinerii îşi pot da seama cât de importantă este centura de siguranţă chiar şi atunci când autoturismul are viteză foarte redusă la producerea unui eveniment rutier. (Adrian Caraba)
Când au urcat în simulator, cei mai mulţi dintre liceeni au făcut-o din teribilism, pentru a încerca senzaţii tari. La încheierea experimentului, opiniile au fost diferite:
– A fost fain, dar impactul a fost puternic şi am simţit utilitatea centurii de siguranţă.
– Impactul a fost foarte puternic, chiar dacă sunt doar 30 de km/h. Dacă nu aveam centura, cu siguranţă aş fi fost proiectată afară din scaun.
– A fost tare naşpa, dar am înţeles că e bine să ai pusă centura de siguranţă.
Acest proiect se derulează în parteneriat cu Inspectoratele Judeţene de Poliţie din ţară.
Inspectorul principal Liviana Chiorean, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, subliniază importanţa unor astfel de experimente în rândul adolescenţilor care vor avea în curând permise de conducere:
Asupra adolescenţilor, cursanţi sau viitori cursanţi ai şcolilor de şoferi, impactul este foarte mare. Ei sunt învăţaţi despre legislaţie, dar doar experienţa practică este în măsură să le ofere perceperea lucrurilor altfel decât este învăţată în teorie. Mulţi dintre adolescenţii care au experimentat simulatorul au declarat că de câte ori vor urca în maşină nu vor uita să-şi pună centura de siguranţă. (Liviana Chiorean)
După ce a fost testat de elevii mai multor licee, simulatorul a fost amplasat în centrul oraşului, astfel încât un număr cât mai mare de conducători auto sau viitori posesori de permise de conducere, să înţeleagă importanţa centurii de siguranţă.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.