Colecţionarea, o pasiune irezistibilă!
Într-un cadru elegant şi rafinat, mai mulţi colecţionari sătmăreni expun obiectele adunate ani la rând cu pasiune: pipe, râşniţe de cafea şi de condimente, aghesmatare, elefanţi, clopoţei, linguriţe din argint, trenuleţe şi maşini din lemn, calendare de buzunar, măşti, timbre şi cărţi cu autografele unor autori celebri.
Articol editat de , 17 octombrie 2017, 06:00
Este una dintre cele mai interesante şi inedite expoziţii organizate până acum la Muzeul Judeţean din Satu Mare: Colecţionarea, o pasiune irezistibilă.
Dincolo de motivele sau întâmplarea care au declanşat colecţionarea unor obiecte, în spatele fiecărei colecții se află de cele mai multe ori un efort impresionant, deoarece colecţionarul caută, selectează, arhivează, îngrijeşte şi depozitează. Ataşamentul faţă de obiectele colecţionate este evident, aşa cum am putut constata vizitând expoziţia de la Muzeul Judeţean. Printre colecţionari l-am regăsit, cu surprindere, pe Felician Pop, directorul instituţiei:
Colecţionarii sunt oameni care adună obiecte din pasiune şi mă bucur că în Satu Mare avem astfel de persoane. Am organizat această expoziţie tocmai pentru ca sătmărenii să poată vedea o parte dintre colecţiile deţinute de unii dintre ei. Eu colecţionez diferite obiecte, începând de la monezi, arme şi baionete, până la cărţi cu autografele unor personalităţi importante, pe care le-am adus la această expoziţie. (Felician Pop)
Cristina Busuioc este o altă colecţionară împătimită, iar cea mai impresionantă colecţie este aceea care reuneşte aproape 100 de elefanţi realizaţi din cele mai surprinzătoare materiale:
Am venit la această expoziţie cu trei colecţii: una de cutii vechi şi elegante pentru bomboane, alta de parfumuri foarte vechi şi o alta – cea mai mare – de elefanţi. După ce am primit primul elefant, mi-am cumpărat alţii, în timp ce foarte mulţi sunt primişi de la prieteni care îmi cunosc această pasiune. (Cristina Busuioc)
Brăduţ Popdan a venit la expoziţie cu două colecţii: una alcătuită din 70 de râşniţe de cafea şi de condimente, de diferite dimensiuni şi în perfectă stare de funcţionare, şi o alta de pipe. Între cele peste 100 de pipe expuse se află şi acelea moştenite de la tatăl lui, Ioan Popdan, unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici ai României:
Unele pipe le-am moştenit de la tatăl meu, care fuma pipă. După ce el a murit, am început să colecţionez şi eu pipe. Le cumpăr de la piaţa de vechituri sau din magazinele care vând obiecte vechi, sau le primesc de la prieteni.(Brăduţ Popdan)
Cea mai tânără colecţionară care expune la Muzeul Judeţean este Valentina Breban. Ea are doar 10 ani şi a colecţionat până acum zeci de îngeraşi din porţelan şi ceramică.
Ioan Puskas are 84 de ani şi este cel mai în vârstă expozant. El este unul dintre cei mai cunoscuţi colecţionari sătmăreni, iar la expoziţia de la Muzeul Judeţean a venit cu o parte dintre timbrele pe care a început să le colecţioneze după ce a primit primul salariu.
Expoziţia a fost deschisă la sfârşitul săptămânii trecute şi poate fi vizitată timp de o lună.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.