Animal de companie: Cât de multe jucării îşi poate dori un câine?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 octombrie 2017, 12:36
Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie, una în care voi vorbi despre câini şi jucăriile acestora. Da da, marea majoritate dintre noi care avem un câine ştim ce importante sunt jucăriile pentru partenerii noştri patrupezi. Ba chiar, de multe ori ne bucurăm noi, doar la gândul că le vom cumpăra o nouă jucărie.
Marea problemă cu aceste jucării este că, la un moment dat, acestea ajung pierdute prin casă sau devin prea multe şi nu mai încap în dulap în timp ce căţeii nu mai sunt interesaţi de acestea. Ca să vin în apărarea câinilor, vreau să vă spun că aceştia nu o fac din răsfăț sau lipsă de recunoștință față de noi și gesturile noastre. Patrupezii sunt nişte animale neofile. Neofilia este dorinţa de a interacţiona cu lucruri noi, în cazul acesta cu jucări. În 2008, s-a făcut un studiu în care câinii erau familiarizaţi prin joacă şi interacţiune cu două obiecte diferite. În timpul experimentului, câiniilor li s-au pus în faţă trei obiecte, două erau cele familiare iar al treilea era un obiect complet nou. Ce credeţi, la care obiect s-au dus prima dată majoritatea câinilor? Evident că la cel complet nou.
Problema neofiliei pentru noi ca iubitori de câini, este că la aceştia, deşi poate să fie foarte intensă, acest interes nu ţine mult timp. Cu alte cuvinte, se bucură tare când primesc o jucărie nouă dar se obişnuiesc şi pe urmă se plictisesc repede de ea. Sunt sigur că pentru producătorii de jucării însă, aceasta este o veste minunată.
Acum că am înţeles de ce se plictisesc repede amicii noştri de jucării, ne putem folosi de aceste informaţii şi pentru a le stârni din nou interesul pentru jucăriile vechi. Una dintre cele mai folosite metode este cea prin care rotim jucăriile. Adică, dimineaţa le lăsăm căţeilor, 1-2 jucării prin casă iar a doua zi le schimbăm cu altele. A treia zi din nou, şi puteţi face tot aşa în funcţie de cât de multe jucării pe care să le rotiţi aveţi. În acest fel, într-o singură zi câinele nu apucă să se plictisească sau să se obişnuiască prea tare cu jucăria iar interesul său va fi crescut următoarea dată când va vedea sau va avea acces la jucărie.
Un alt mod pentru a face jucăriile vechi interesante din nou, este în primul rând, să le luaţi de la căţel şi să le ţineţi ascunse o perioadă, câteva zile sau săptămâni, în funcţie de cât de veche este aceasta. Ca să înţelegeţi mai bine acest pas, gândiţi-vă la bucuria pe care o simţiţi când vă re-găsiti o haină frumoasă, de care aţi uitat şi pe care nu aţi mai purtat-o de foarte mult timp. Sau să vizionaţi un episod dintr-un serial vechi, pe care nu l-aţi mai văzut de mulţi ani gen Seinfeld sau Friends.
Pe urmă, al doilea pas este să încercaţi să-i schimbaţi mirosul, cu unul de iarbă, frunze sau unul complet nou pentru câine. În acest fel, apelaţi la curiozitatea animalului pentru a-l face să interacţioneze din nou cu obiectul.
At treilea pas, poate cel mai important este: TU îi dai sens jucăriei. Adică să vă jucaţi împreună cu jucăria respectivă. Astfel, aceasta capătă un nou sens pentru căţel, imaginea jucăriei fiind asociată cu plăcerea de a se juca cu voi. Ajută să fie un joc care este agreat în special de patruped, astfel încât plăcerea lui să fie maximă.
Aceasta a fost ediţia de azi, eu sper să găsiţi utile sfaturile şi astfel să puteţi reutiliza vechile jucării şi în acest mod să vă scurtaţi lista pentru Moş Crăciun. Până data viitoare eu vă doresc animale cât mai fericite!
Vlad Vancia/Carina Matei
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.