Principalul motiv pentru care românii apelează la mărfuri de contrabandă
Articol editat de , 19 octombrie 2017, 15:52
Un pact local pentru combaterea traficului ilicit a fost semnat joi, 19 octombrie, de parlamentarii şi autorităţile publice sătmărene.
Iniţiativa elaborării unui astfel de document aparţine Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit Viitorul (ACTIV), care promovează, sprijină, realizează și coordonează activități ce contribuie la conștientizarea efectelor negative ale traficului ilicit de mărfuri. Întâlnirea organizată la Satu Mare este prima dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei.
Conform analizelor de piață referitoare la contrabandă, regiunea de Nord Vest este extrem de expusă atât în ceea ce priveşte consumul, cât și tranzitul produselor de acest fel. Daniel Mărăcineanu, directorul general al Asociaţiei ACTIV, a atras atenţia că dincolo de afectarea vieţii şi siguranţei cetăţenilor, prin prejudiciul cauzat, fenomenul traficului ilicit are efecte negative majore asupra stabilităţii economice a României:
În urma analizelor efectuate şi a studiilor realizate la nivel european şi la nivel naţional, paguba estimată situează prejudiciul cauzat ţării noastre la peste 3 miliarde de euro. Aceştia sunt bani care ar putea fi redistribuiţi către proiecte de infrastructură, educaţie şi sănătate. (Daniel Mărăcineanu)
Pentru a afla care este percepţia românilor asupra traficului ilicit, Asociația ACTIV a realizat în luna iulie, în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, un studiu de piață. Din acesta reiese că traficul cu mărfuri de contrabandă şi consumul acestora sunt favorizate în proporţie de 94% de nivelul scăzut de trai, urmat – cu 89 de procente – de dezinteresul politicienilor, şi cu 86 de procente, de corupţie. Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă ar putea avea o calitate mai slabă:
Nivelul scăzut de trai este principalul motiv pentru care românii apelează pentru consum la mărfuri de contrabandă. În egală măsură contează lipsa de preocupare a politicienilor şi preţurile mari ale produselor existente pe piaţă. Însă, cu toate că 64% dintre români declară că nu sunt tentaţi să consume astfel de produse, peste 70% dintre motivaţii se referă la teama că produsele de contrabandă ar putea avea o calitate mai slabă. (Daniel Mărăcineanu)
Daniel Mărăcineanu a precizat că după întâlnirile care vor avea loc şi în celelalte judeţe, la sfârşitul anului concluziile vor fi prezentate Parlamentului României, cu o săptămână înainte de dezbaterea bugetului de stat. Argumentul suprem pentru ca Asociaţia ACTIV să fie ascultată, iar ulterior să fie luate măsuri pentru combaterea fermă a traficului ilicit, este reprezentat tot de cifre: Dacă incidenţa traficului ilicit ar fi redusă la media europeană, adică la jumătate din valoarea care se înregistrează acum la nivelul României, surplusul înregistrat la bugetul de stat ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.