De ce e bine să mâncăm zilnic broccoli și conopidă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 octombrie 2017, 06:00
O porție zilnică de conopidă, broccoli sau varză poate preveni multe probleme de sănătate – de la artrită la boli de inimă, menținând în același timp sistemul digestiv sănătos.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că şoarecii care au primit broccoli în meniul zilnic au făcut faţă mai bine unor problemele digestive, precum colita sau intestin permeabil. Acest lucru se datorează probabil unui compus care se descompune în stomac. Substanțele rezultate activează un receptor numit hidrocarbură arilică. Aceasta menţine sănătoase intestinele, membranele mucoase și bariera mucoasă dintre organism şi cavitatea intestinală. Bariera puternică protejează intestinul de toxine și agenți patogeni, permițând în același timp absorbția ingredientelor benefice. Intestinele sănătoase reduc riscul de inflamație și, prin urmare, de boli cum ar fi artrita și tulburările cardiace. Cantitatea de broccoli administrată șoarecilor a fost de 15% din dieta zilnică. O porție din dieta noastră zilnică ar însemna trei pahare și jumătate de broccoli sau conopidă. Pentru majoritatea oamenilor, această cantitate este inacceptabilă, însă, potrivit cercetărilor, şi un singur pahar este suficient şi va da un rezultat bun.
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varză, spanac, sunt bogate şi în vitamina K, foarte importantă pentru inimă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.