Cât de sigure sunt rețelele Wi-Fi?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 octombrie 2017, 18:00
Un cercetător belgian descoperă o eroare de securitate în Wi-Fi
Mathy Vanhoef, un cercetător de la Universitatea Catolică din Louvain (KULeuven) a descoperit o falie în securitatea WPA2, protocolul folosit pentru a proteja Wi-Fi (rețelele fără fir).
Fiecare dispozitiv care utilizează Wi-Fi este probabil vulnerabil, afirmă Vanhoef.
Potrivit concluziilor sale, este posibilă atacarea rețelelor fără fir – prin ceea ce el numește metoda KRACK – și obţinerea de informații care ar trebui să fie criptate în perfectă siguranță.
Această vulnerabilitate poate fi exploatată pentru a se fura informații sensibile, cum ar fi numere de cărți de credit, parole, conversații online, e-mailuri, fotografii …, spune Vanhoef.
În funcție de configurația rețelei, este posibilă adăugarea de date (cum ar fi răscumpărarea, software-ul de răscumpărare) sau manipularea acestora.
WPA2 este protocolul de criptare a practic tuturor rețelelor Wi-Fi. El a succedat protocoalelor WPA și WEP, abandonate de mai mulți ani din cauza lipsei lor de securitate. Prin urmare, cercetătorul a detectat o defecțiune și în WPA2, considerat sigur. Cu toate acestea, această vulnerabilitate ar putea fi rezolvată prin actualizarea software-ului.
Wi-Fi Alliance, un grup care stabilește normele pentru rețelele fără fir, a încercat să calmeze situaţia într-un comunicat dat pe 16 octombrie:
Nu există nicio dovadă că falia de securitate a fost exploatată, iar alianța a luat imediat măsuri pentru a se asigura că rețelele wireless pot fi utilizate în siguranță.
Primele actualizări de software sunt deja pregătite.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.