Noi descoperiri arheologice la Zidul Plângerii, cel mai sfânt loc al Iudaismului
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 octombrie 2017, 12:00
O nouă parte a Zidului Plângerii recent descoperită, precum şi vestigiile primei clădiri publice romane găsite în orașul vechi din Ierusalim au fost prezentate de arheologii israelieni.
Arheologul Joe Uziel, care a participat la săpături, a declarat că el şi colegii săi ştiau de existența unei părţi nedescoperite a Zidului Plângerii şi se aşteptau să găsească un drum roman la baza sa.
Dar, treptat, pe măsură ce săpam, ne-am dat seama că nu vom găsi o stradă. În schimb, am găsit-o clădire circulară, le-a declarat ziariştilor. Atunci, am realizat că am scos la lumină o structură de tip teatru (roman), a adăugat arheologul.
Utilizarea carbonului 14 și a altor metode de datare au permis să se determine că această clădire a fost construită în secolul al II-lea sau al III-lea înaintea erei noastre, dar construcția sa nu a fost finalizată.
Autoritatea Israeliană pentru Antichități, care a efectuat doi ani săpături arheologice, a anunţat că sursele istorice evocă această clădire, dar timp de un secol și jumătate de cercetări arheologice moderne ea nu a fost găsită.
Partea Zidului Plângerii – vechi de 2.000 de ani -, care a fost descoperită acum este lată de 15 metri şi are o înălțime de 8 metri. Pietrele folosite pentru construcția sa sunt foarte bine conservate, deși ansamblul a rămas sub pământ timp de 17 secole, a precizat Autoritatea.
Zidul Plângerii este singurul vestigiu al unui zid de susţinere a celui de-al doilea Templu evreiesc, distrus de romani în anul 70. Deasupra se află Muntele Templului, cel mai sfânt loc al Iudaismului și Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al Islamului.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.