iZiLIT – citeşte o carte nouă după un singur click
Articol editat de , 23 octombrie 2017, 13:30
Un proiect iniţiat de Biblioteca Judeţeană Gheorghe Bariţiu din Brașov și Uniunea Editorilor din România, face posibil ca tinerii să fie mai aproape de literatura română contemporană.
Denumit iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura, proiectul reprezintă o formă inovatoare de promovare a noilor aparţii editoriale, sau a celor mai vechi, cu ajutorul unei aplicaţii ce poate fi descărcată gratuit pe telefoanele mobile.
iZiLIT reprezintă o modalitate inedită care scoate lectura din contextul strict școlar în scopul de a contribui la schimbarea percepției asupra cititului din plăcere, condiție esențială pentru integrarea culturii scrise în practicile de consum cultural ale tinerei generații.
Odată descărcată și instalată, aplicația trimite în fiecare zi o recomandare de lectură direct pe telefonul utilizatorului, cu informaţii referitoare la imaginea coperții volumului, o notă scurtă despre conținut – exprimată de o persoană avizată – și o scurtă biografie a autorului, precizează Violeta Tarţa din cadrul Bibliotecii Judeţene Satu Mare:
Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe Google Play și App Store. În fiecare zi, la ora 10:00, cei care au descărcat aplicaţia primesc pe telefonul mobil o recomandare pentru o carte, cu referire la titlul cărţii şi subiectul acesteia, precum şi date despre autor.
Aplicaţia se adresează în special elevilor, pentru a-i determina să citească, dar poate fi descărcată de către oricine iubeşte literatura şi este dornic să citească noi cărţi. (Violeta Tarţa)
Cărțile recomandate aparțin literaturii române contemporane, iar selecția lor este făcută pe baza statisticilor realizate la nivel național, precum şi a datelor deținute de Uniunea Editorilor din România cu privire la preferințele cititorilor exprimate în cadrul topurilor de carte realizate de majoritatea editurilor, a vânzărilor de carte, a valorii cărților exprimată prin traducerea în alte limbi și/sau a premiile obținute.
Proiectul iZiLIT este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar prin intermediul Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, a căpătat o amploare națională.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.