Ascultă Radio România Cluj Live

Știai că riscul de cancer scade cu fiecare ceașcă de ceai băută?

ceai-de-musetele

Știai că riscul de cancer scade cu fiecare ceașcă de ceai băută?

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 octombrie 2017, 06:00

Modificările stilului de viață pot ajuta la prevenirea a patru din zece tipuri de cancer.

Rezultatele mai multor studii au demonstrat că o băutură destul de simplă cum este ceaiul poate fi utilă în lupta împotriva tumorilor maligne. Patru cercetări, dintre care una publicată în „European Journal of Clinical Nutrition”, iar celelalte trei în revista „Oncotarget”, au arătat că un consum regulat de ceai poate ajuta la protejarea împotriva a patru tipuri de cancer – de esofag, tract biliar, colon și ovarian.

Experții amintesc că ceaiul este bogat într-un număr de compuși cu proprietăți anticanceroase puternice. Autorii primului studiu au constatat că riscul de boli ale esofagului, care pot duce la cancer, poate scădea cu 30%, în cazul unui consum de cel puţin o ceaşcă de ceai pe zi.

Rezultatele celui de al doilea studiu au demonstrat că riscul de a dezvolta cancer de tract biliar este cu 34% mai mic pentru persoanele care beau regulat ceai, decât pentru cei care nu consumă această băutură.

Riscul de cancer scade cu 4% cu fiecare ceașcă de ceai băută, în special pentru femei, a precizat dr. Catherine Hood, expert al Tea Advisory Panel. Un al treilea studiu a constatat că pentru persoanele care beau cantități mari de ceai riscul de cancer de colon este cu 7% mai mic. Efectul este deosebit de pronunțat pentru femeile și iubitorii de ceai verde. Al patrulea studiu arată că riscul de cancer ovarian este cu 15% mai mic pentru femeile care consumă ceai în mod regulat.

Experții reamintesc că pentru prevenirea bolilor maligne este, de asemenea, importantă menținerea unei greutăţi sănătoase, consumul între 5 şi 8 porţii de fructe şi legume pe zi, creşterea aportului de fibre şi practicarea de exerciţii fizice regulate.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate