Luminătorii satelor, excelenţa pentru promovarea culturii
În cadrul galei Luminătorii satelor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare îi premiază şi în acest an pe cei care, prin activitatea lor au luminat viaţa culturală a comunităţilor din care provin.
Articol editat de , 24 octombrie 2017, 15:01
Aflat la cea de-a şaptea ediţie, evenimentul are loc miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 15:00, la Muzeul Judeţean.
Considerate modele pentru membrii comunităţilor din care provin, cele zece persoane ce vor fi premiate în acest an au iniţiat şi au organizat de-a lungul timpului activităţi culturale care au captat atenţia şi interesul, contribuind astfel la dezvoltarea localităţilor în care trăiesc.
Vârsta şi etnia luminătorilor nu contează, atâta vreme cât au făcut ceva pentru comunităţile din care provin, spune Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale:
Premiem acele persoane care de-a lungul carierei lor au avut iniţiative culturale cu impact asupra comunităţilor. Nu contează vârsta, nu contează etnia! Pentru gala din acest an, comisia a selectat zece astfel de persoane care merită cu adevărat. (Robert Laszlo)
În acest an, luminătorii premiaţi sunt Ioan Costescu din Hodişa, Ioan Popa Bota din Tarna Mare, Felician Jurja din Odoreu, Berci Ştefan din Ardud, Ioan Andreica din Homoroade, Görcsi Mihai – liderul romilor din Craidorolţ, Varga Şandor din Berveni, Maria Antal din Bogdand, Ana Krupa din Livada şi Remus Ţiplea din Negreşti Oaş.
Artistul fotograf Remus Ţiplea este deja celebru pe plan naţional şi internaţional, datorită lucrărilor realizate, expuse şi lăudate de specialişti consacraţi în arta fotografică. În semn de apreciere pentru activitatea sa, conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Satu Mare a editat albumul fotoetnografic Ţara Oaşului – Din Oaş în Paşti, care va fi prezentat în luna noiembrie, la Londra, cu prilejul unei expoziţii de fotografie organizate la iniţiativa comunităţii de oşeni din capitala Marii Britanii:
Încă de la începutul anului i-am propus lui Remus Ţiplea un proiect, respectiv realizarea unui album fotoetnografic. Acest proiect a fost dus la bun sfârşit. Ba mai mult, el va fi prezentat în luna noiembrie, la Londra, în cadrul expoziţiei de fotografie care va fi organizată la iniţiativa comunităţii de oşeni de acolo. Ei au făcut demersuri la Ambasada României de la Londra şi ne-au invitat la acest eveniment. (Robert Laszlo)
În cadrul galei din acest an, pe lângă diplome, luminătorii vor primi şi câte un premiu în valoare de 500 de lei acordat de Consiliul Judeţean Satu Mare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.