Ziua Armatei Române, în Transilvania
Articol editat de Camelia Velțan, 25 octombrie 2017, 11:37 / actualizat: 25 octombrie 2017, 18:53
Cluj-Napoca
Pentru clujeni, Ziua Armatei a adus o expoziţie de tehnică militară în parcarea mall-ului din Floreşti. Cei mai incântaţi de expoziţie au fost elevii care au escaladat vehiculele de luptă şi au încercat mitralierele – neincărcate.
Tot cu ocazia Zilei Armatei, de la ora 19.00 va avea loc Retragerea cu torțe a Diviziei IV Infanterie ”Gemina”, pe următorul traseu: Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Ștefan cel Mare – Aleea Învățătorului. Retragerea va ocupa o bandă de circulație.
Ovidiu Moldovan
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
În toată ţara au loc evenimente organizate cu ocazia Zilei Armatei Române.
25 octombrie 1944 este ziua eliberării teritoriului naţional, prin participarea a peste 520 de mii de militari români.
Au urmat lupte ale soldaţilor români pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei alături de trupele aliate, finalizate prin Marea Victorie de la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.
La Cluj-Napoca, miercuri, 25 octombrie, la ora 10.00 a avut loc depunerea de coroane și ceremonia militară.
Între orele 11.00 – 18.00 militarii clujeni și bistrițeni vor prezenta în parcarea centrului comercial din Floreşti expoziții cu armament de infanterie, tehnică de luptă antiaeriană, dar şi echipamente de alpinism şi parașutism.
La ora 19.00 va avea loc retragerea cu torțe” pe traseul: Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Piața Ștefan cel Mare – comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Ministrul apărării, Mihai Fifor, va fi prezent miercuri, 25 octombrie, la Carei, în judeţul Satu-Mare, la manifestările dedicate Zilei Armatei.
……………………………………………………………………………………………………….
Alba Iulia:
Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, în colaborare cu U.M. 01684 Alba Iulia, a desfăşurat marţi, 24 octombrie, activitatea promoţională „Ziua Armatei României în şcoli” la Colegiul Naţional „David Prodan” Cugir la care au participat şi cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Cugir.
În incinta instituţiei de învăţământ a fost instalat un stand de prezentare unde s-au informat tinerii despre oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale şi au fost expuse echipamente militare (armament uşor de infanterie).
Militarii participanţi la misiuni în teatrele de operaţii, îmbrăcaţi în uniformă de instrucţie tip deşert au exemplificat tipurile de misiuni executate de aceştia, programul de instruire înainte de plecarea în misiune, riscuri şi ameninţări, beneficiile pentru cariera personală, etc., iar reprezentanţii Biroului Informare Recrutare, împreună cu 2 elevi din clasa a X-a de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, ce provin din localitatea Cugir au prezentat avantajele alegerii carierei militare. (Căpitan Liviu Neagoe, Biroul Informare Recrutare)
Elevii şi profesorii au putut viziona filme documentare realizate în instituţii de învăţământ militar şi centre de instruire ale categoriilor de forţe armate.
La terminarea expunerilor, în cadrul standului de prezentare au fost purtate discuţii interactive cu profesorii şi elevii instituţiilor şcolare menţionate referitor la temele prezentate.
Tinerii au fost interesaţi în număr mare şi entuziasmaţi de organizarea acestei activităţi şi de posibilitatea de a învăţa şi a urma mai departe cursurile unei instituţii militare de învăţământ, implicit să devină militari profesionişti, a spus căpitanul Liviu Neagoe.
Cezar Firu
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
Carei, județul Satu Mare
Ziua Armatei Române a fost sărbătorită miercuri, 25 Octombrie, la Satu Mare şi Carei prin ceremonii militare şi religioase, precum şi depuneri de coroane de flori. La manifestările de la Carei, organizate în faţa Monumentului Ostaşului Român, au fost prezenţi prim ministrul României – Mihai Tudose, ministrul Apărării Naţionale – Mihai Viorel Fifor şi preşedintele Camerei Deputaţilor – Liviu Dragnea.
Carei, 25 Octombrie. O dată şi un loc semnificative pentru ţara noastră, deoarece la 25 Octombrie 1944, militarii Divizei a 9-a Infanterie, au degajat ultima brazdă de pământ românesc aflat sub ocupaţie hortistă. De aceea, sărbătorirea Zilei Armatei Române la Carei este specială în fiecare an, aşa cum a fost şi astăzi:
În fiecare an, la 25 Octombrie, Armata României prezintă onorul eroilor neamului noştri. Tot la 25 Octombrie, cele mai emoţionante momente ale acestei sărbători se petrec la Carei, ultimul oraş eliberat de Armata Română în octombrie 1944. (veteran de război)
La manifestările organizate în cinstea Armatei Române a fost prezent şi în acest an locotenent colonelul în retragere Sabin Husariu. Are 88 de ani, a luptat în armata română şi spune că militarii zilelor noastre nu sunt căliţi ca pe vremuri:
În anul 1944, când frontul a ajuns în Moldova, la Iaşi, am participat cu Regimentul 15 Dorobanţi la regruparea de la Târnăveni pentru ofensiva de recucerire a restului teritoriului ocupat. Astăzi, militarii români sunt buni, se pregătesc, fac faţă în teatrele de operaţii unde sunt arondaţi, dar nu sunt pregătiţi cu toţii, cum eram noi pregătiţi, pe vremuri. (Sabin Husariu)
De la manifestările din Carei nu a lipsit nici în acest cel mai tânăr soldat: Adrian Chira în vârstă de 5 ani. El a fost remarcat şi de oficialităţile venite de la Bucureşti pentru a sărbători Ziua Armatei la Carei.
Deşi prim ministrul României, Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, i-au oferit cadouri micuţului soldat, acesta a spus că atunci când va fi mare nu va dori să devină politician, ci general al Armatei Române:
Când voi fi mare, nu doresc să devin nici prim ministru, nici preşedinte al Camerei Deputaţilor. Îmi doresc să devin general al Armatei Române! Sunt soldat Adrian Chira, am 5 ani, sunt patriot şi iubesc armata şi ţara. (Adrian Chira)
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.