Ascultă Radio România Cluj Live

Clujul neștiut – Teatrul Național

Teatrul Național din Cluj

Clujul neștiut – Teatrul Național

Articol editat de cristina.rusu, 26 octombrie 2017, 13:47 / actualizat: 27 octombrie 2017, 18:21

Teatrul la Cluj are o existenţă care merge mult în urma construirii clădirii impozante pe care o vedem azi în Piaţa Avram Iancu.

Prima reprezentaţie din oraş s-a dat pe la 1600, în timp ce edificiul datează doar de la începutul secolului al XX-lea. E un produs al “fabricii de teatre”, cum era numită în epocă firma constructoare din Viena.

Vladimir Bogosavlievici (istoric): Firma care a realizat această construcţie e numită Fellner şi Helmer, după cei doi proprietari ai firmei: Ferdinand Fellner, un reputat arhitect vienez, şi Herman Helmer (era din Hamburg, era pietrar, dar ştia să şi deseneze frumos).

Ei vor realiza o firmă care a construit 48 de teatre în Europa, până la Odessa. Clădirea teatrului de la Timişoara, de la Oradea, de la Iaşi şi a noastră de la Cluj sunt realizate de această firmă.

Această firmă a fost contestată de clujeni, spunând că li se dă numai austriecilor, nu li se dă şi maghiarilor. S-a ajuns la primul ministru, István Tisza, care bineînţeles că le-a dat proiectul lor. Şi Teatrul s-a realizat şi cu cele două care alegorice, cu trei lei şi cu figurile antice de acolo, iar în nişele respective unde astăzi este muza teatrului şi muza muzicii, erau doi reprezentanţi ai nobilimii maghiare, care au sprijinit viaţa teatrală maghiară.

teatrul national cluj

Teatrul Național din Cluj

Ovidiu Moldovan: — Cele două nişe de pe faţada Teatrului Naţional din Cluj sunt ocupate azi de cele două muze ale artei dramatice, Thalia şi Euterpe, dar ele decenii de-a rândul au fost goale.

Fostul director al Operei Naţionale din Cluj, Emil Strugaru, ne povesteşte cum primul sculptor, neprimindu-şi onorariul, şi-a luat statuile şi s-a întors cu ele la Sibiu. Abia mai târziu Vasile Rus-Batin a dat viaţă actualelor muze. Emil Strugaru a pornit de jos în cariera sa artistică şi nu se sfieşte să-şi amintească de începuturile sale de figurant:

Emil Strugaru: Avantajul la figuraţie a fost că participam obligatoriu la toate repetiţiile şi eu practic cunoşteam toate lucrările la care am făcut figuraţie. Ţin minte că am făcut figuraţie la Hamlet (îl ştiam de la început şi până la sfârşit).

Noi figuranţii vorbeam numai în replici, era drăguţ. Debutul ca figurant la operă se făcea obligatoriu cu prizonierii din Aida. Asta însemna să ne vopsim negri din cap şi până în picioare.

Nu erau machiaje profesioniste, era un fel de pastă neagră, cu care ne dădeam de pe ochi până jos. Problema era că erau numai două duşuri la sfârşit şi de multe ori mergeam acasă aşa machiaţi.

Ovidiu Moldovan: — Opera şi teatrul din Cluj, înfiinţate după Marea Unire, au fost de-a lungul vremii un izvor de cultură şi de amuzament. Pentru că oricât de serioasă ar fi o reprezentaţie, totdeauna există loc pentru câte o boacănă, ne spune Emil Strugaru, care a văzut multe la viaţa lui.

Emil Strugaru: Am avut odată la un spectacol un mort (bineînţeles, din acesta de scenă). Şi trebuiau să vină patru brancardieri, să-l scoată afară (figuranţi). Au pus brancarda jos, s-a dus unul la cap şi unul la picioare, l-au pus pe brancarde. Şi s-au întors amândoi cu faţa unul la altul: “Şi acum, ce facem?”, se uitau unul la altul. Unul i-a făcut semn celuilalt să se întoarcă. Atunci au lăsat brancarda jos şi s-au întors amândoi cu spatele. Lumea hohotea de râs în sală… Până la urmă cel de pe targă s-a enervat, s-a ridicat şi a plecat singur afară.

Pentru mine asta este un refugiu, pentru că de câte ori am probleme, când – ştiu eu? – tristeţea mă muşcă, mă retrag în aceste amintiri şi râd cu hohote.

Ovidiu Moldovan: — Teatrul înseamnă viaţă şi înnobilarea operei de artă prin trăirea actoricească. De aici şi marile performanţe ale trupelor clujene de la Naţional, atât de apreciate în ţară şi peste hotare.

Eugenia Şarvari (secretar literar al Teatrului Naţional din Cluj): Prima lectură a piesei se petrece aici la masă, ca şi cum ar fi adunaţi actorii. Şi spune regizorul: “Vă rog să citiţi textul alb, fără intenţie”. Ei, chiar şi fără intenţie citind textul, dar niciodată nu se poate respecta această “fără intenţie”.

Întotdeauna actorul încarcă, deja de la prima citire, rolul cu personalitatea lui. De la prima lectură se creează deja relaţiile dintre personaje. Deci este fascinant de urmărit cum se naşte un spectacol.

Clădirea Teatrului Naţional din Cluj, frumos restaurată nu demult, va fi în sfârşit renovată şi în interior, pentru ca artiştii şi publicul să se bucure de condiţii la nivelul actului de cultură care se naşte cu fiecare zi aici.

 

Andrea Nagy/Ovidiu Moldovan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Etichete:
casa matei
Clujul neștiut luni, 13 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Casa Matei

O clădire de pe la 1400, din centrul istoric al Clujului, stă peste veacuri mărturie a unui moment istoric foarte important pentru întregul...

Clujul neștiut – Casa Matei
casablanca
Clujul neștiut marți, 7 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș

Clujul a redevenit, preţ de o săptămână, capitala cinematografiei prin festivalul internaţional TIFF. Puţini mai ştiu însă care au fost...

Clujul neștiut – Primele cinematografe din oraș
statuia lui mihai viteazul
Clujul neștiut luni, 6 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul

Pentru cei care se întreabă ce caută o statuie a lui Mihai Viteazul la Cluj, sau insinuează că ar fi fost adusă aici doar ca o contrapondere...

Clujul neștiut – Statuia lui Mihai Viteazul
lupa capitolina
Clujul neștiut duminică, 5 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Lupa Capitolina

Să descinzi din zeul Marte şi să fii hrănit de mic de o lupoaică te recomandă automat în Antichitate drept un mare războinic, lucru care s-a...

Clujul neștiut – Lupa Capitolina
Clujul neștiut sâmbătă, 4 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară

De la Clujul neştiut la Clujul bântuit nu e decât un pas. Există chiar imobile cu câte două fantome la activ, precum Biblioteca Centrală...

Clujul neștiut – Fantoma de la Biblioteca Centrală Universitară
Clujul neștiut vineri, 3 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe

  “Într-o piaţă veche mi-e popasul. Adast, să-mi umplu înc-o dată ceasul Privind la o statuie de aramă, Rămasă-aci din veacuri de...

Clujul neștiut – Statuia Sfântului Gheorghe
Clujul neștiut joi, 2 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Palatul Rhedey

Puteţi să mă credeţi sau nu, dar prinţul Charles al Marii Britanii are şi sânge de clujean. O străbunică de a sa, contesa Claudine Rhedey, a...

Clujul neștiut – Palatul Rhedey
Clujul neștiut miercuri, 1 noiembrie 2017, 06:00

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail

La o primă vedere, între statuia lui Matei Corvin şi catedrala gotică din spatele său există ca punct comun doar referinţa la Evul Mediu,...

Clujul neștiut – Biserica Sfântul Mihail