Reacții la modificările legilor justiției
Articol editat de Camelia Velțan, 26 octombrie 2017, 12:13
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi comisiei speciale să retrimită Ministerului Justiţiei proiectul de modificare a legislaţiei în domeniu, pentru finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator.
Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, explică că statutul magistratului, organizarea şi funcţionarea instanţelor, precum şi a CSM presupun analize şi studii de impact care nu au fost făcute până în prezent şi care, potrivit legii, nu se pot realiza decât prin ministerele de resort.
Întregul parcurs al propunerilor de modificare a celor trei legi adoptate în anul 2004 demonstrează că nu a existat transparenţă, cooperare şi dialog interinstituţional şi că nu au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează mecanismul de elaborare şi adoptare a actelor normative.
Vă reamintim că miercuri, 25 octombrie, ministrul Tudorel Toader a prezentat în Parlament proiectul de modificare a legilor justiţiei.
Ori de câte ori ne gândim să modificăm o legislaţie, să schimbăm mai ales legile justiţiei, este necesar să avem un dialog sincer cu profesioniştii domeniului, cu magistraţii, spunea joi, 26 octombrie, şi procurorul general, Augustin Lazăr.
El a adăugat că nimănui nu îi foloseşte o justiţie care să fie suspectată de control.
Augustin Lazăr a insistat şi pe nevoia studiilor de impact pentru fiecare modificare legislativă, cu referire la recenta lege a recursului compensatoriu care acordă scutiri parţiale de pedeapsă celor care execută detenţie în condiţii improprii.
Întrebat joi, 26 octombrie, de jurnalişti despre introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu, Augustin Lazăr a declarat că Ministerul Public pe care îl conduce este o instituţie serioasă, care a făcut studii serioase, din care a reieşit că nu este nevoie de nici un prag valoric pentru constatarea unei astfel de infracţiuni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.